Petitie voor behoud van Leusdens recreatiecentrum: "De Korf is stukje nostalgie"

© RTV Utrecht
LEUSDEN - Een petitie voor het behoud van recreatiecentrum De Korf in Leusden is in een week tijd al bijna 2500 keer ondertekend. "Ik hoopte dat ik 1000 handtekeningen zou halen, maar dat ging zo snel. Ik denk dat we met 2500 ons doel wel behaald hebben", vertelt initiatiefnemer Daphne Kriele.
Kriele startte de petitie afgelopen vrijdag, een dag nadat 20 van de 21 raadsleden voor het voorstel hadden gestemd om De Korf een kleine opknapbeurt te geven. De gemeente had eerder dit jaar het voornemen om De Korf met 4 tot 5 miljoen euro grootschalig te renoveren. "Alessandro [Sciortino - de uitbater, red.] is een worst voorgehouden en dat is oneerlijk", vindt Kriele.

'HARTVERWARMEND'

Kriele wil de gemeente duidelijk maken dat de ondertekenaars achter Sciortino staan. "De Korf geeft warmte en heeft een maatschappelijke functie. Je kunt er altijd terecht voor een praatje en drankje, en er zit altijd wel iemand die je kent. De Korf is een stukje nostalgie dat ons bij elkaar houdt."
Sciortino vindt de steun fijn. "Dit zijn echt bizar veel handtekeningen voor zo'n klein dorpje. Het is hartverwarmend dat ik in ieder geval steun heb van de mensen om wie het gaat."

INTERESSANTE LOCATIE

In eerste instantie hoopte Kriele net als Sciortino dat De Korf na een renovatie kon blijven op de huidige plek aan De Smidse. De gemeente onderzocht dat scenario wel, maar heeft uiteindelijk voor een "sobere en doelmatige" aanpak gekozen. Dat betekent dat De Korf voor de komende acht jaar 190.000 euro kan besteden aan broodnodige werkzaamheden. Daarna wil de gemeente er duurzame woningen plaatsen.
De Korf is een interessante locatie voor de gemeente omdat het midden in het centrum staat. Nieuwbouwwoningen op die plek moeten een impuls geven aan ondernemers en de winkelfunctie van het gebied. De gemeente stelt dat het zich waar nodig inspant om te helpen bij de toekomstplannen en huisvesting van De Korf. Daar moet dankzij een motie van CDA, VVD, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie/SGP binnen een half jaar meer duidelijkheid over zijn.
Kriele denkt nu na over het vervolg van haar petitie. "Ik snap dat dat duurzame woningbouw belangrijk is, maar ik vind wel dat Alessandro een tegemoetkoming moet krijgen voor de grote investering die hij in de bowlingbaan en het restaurant heeft gedaan. Misschien dat ik een actiegroep start, maar ik moet nog even kijken hoe ik dat vorm ga geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.