Flatbrand in Kanaleneiland bracht politie op spoor van groot cocaïne-syndicaat

De brand in de flat was snel geblust maar had grote gevolgen.
De brand in de flat was snel geblust maar had grote gevolgen. © AS Media
UTRECHT - De politie is door de vondst van een partij harddrugs na een flatbrand in Utrecht een internationaal cocaïne-syndicaat op het spoor gekomen. Dat stelde het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een voorbereidende zitting tegen negen mannen die samen een drugsbende zouden hebben gevormd. Een tiende verdachte is onlangs aangehouden in België. Een elfde verdachte is nog voortvluchtig.
De politie kwam de verdachten op het spoor na een brand op 2 maart in een flat aan de Amerikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Na de brand, die snel was geblust, werd 16 kilo cocaïne in het appartement aangetroffen. Ook stonden er spullen om de drugs te bewerken, te wegen en verkoopklaar te maken. De flat zou volgens het OM sinds november 2018 zijn gehuurd voor de productie van drugs.
De politie kwam de groep verdachten na lang onderzoek op het spoor. De hoofdverdachten waren te zien op beelden van bewakingscamera's in de flat. Ze werden maandenlang geobserveerd en hun telefoons werden afgeluisterd. In Amsterdam zou in mei nog eens 15 kilo cocaïne en meer dan 30 kilo hasj van eigenaar zijn verwisseld. Bij een van de verdachten werd een vuurwapen met munitie aangetroffen.

DRUGSGELD

De Utrechtse broers Bagdad en Brahim J. zijn twee van de hoofdverdachten. Bij een van hen werd een groot geldbedrag gevonden, volgens het OM zou dat gaan om drugsgeld. Met Amsterdammer Mohamed K. en Redouan el O. uit Rotterdam zouden zij partijen drugs hebben verwerkt en verhandeld. Het OM vermoedt dat het in totaal om een grotere hoeveelheid gaat dan in de tenlastelegging staat, omdat ze regelmatig in de flat aanwezig waren.
De broers zouden samen met K. ook plannen hebben gemaakt om iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Er zijn trackers gevonden waarmee auto's kunnen worden gevolgd en een ontstekingsmechanisme met afstandsbediening. Bij K. thuis in Amsterdam werden telefoons gevonden die bij de activiteiten van de groep zouden zijn gebruikt. Met een PGP-toestel zou hij versleutelde berichten hebben verstuurd over betalingen van grote geldbedragen. Ook werd een pistool met munitie aangetroffen.

GELD IN PLAFOND

Er is een duidelijke link met Spanje in deze drugszaak. Bagdad J. verbleef regelmatig in het land en Mohamed K. had een auto met Spaans kenteken. Tijdens het onderzoek stuitte de politie in Rotterdam op een flat waar een groot aantal illegale vreemdelingen was ondergebracht. De meesten waren via Spanje naar Nederland gekomen. In het systeemplafond was geld verstopt, volgens de officier van justitie ging het om tonnen.
Van de Rotterdamse tak van de groep zaten vijf verdachten voor de rechter. Zij speelden een ondergeschikte rol binnen de criminele organisatie, zeggen politie en OM. Zij beschreven zichzelf als loopjongens die door de hoofdverdachten werden misbruikt. De officier van justitie heeft er dan ook geen moeite om hen voorlopig vrij te laten, als er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze naar het buitenland vluchten.

OM WIL VERDACHTEN PLUKKEN

Het onderzoek naar de activiteiten van de groep is grotendeels klaar. Wel kunnen de verklaringen van de twee verdachten die nog niet voor de rechter zijn gebracht nieuwe informatie opleveren. Ook is er een apart onderzoek gaande naar de financiën van de verdachten. Het OM wil de criminele winsten die zij met drugshandel hebben gemaakt afpakken. Zij blijven voorlopig vastzitten.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn drie dagen nodig. De rechtbank en het OM hopen daar komend voorjaar mee te beginnen, maar als er nieuwe informatie binnenkomt kan dat zomaar een half jaar vertraging opleveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.