Woningbouw langs Baarnsche Zoom stapje dichterbij

Baarnse gemeenteraad vergadert over Baarnsche Zoom.
Baarnse gemeenteraad vergadert over Baarnsche Zoom. © RTV Utrecht
BAARN - Een snelweg, gasleidingen, industrie en kans op natte voeten: de strook grond langs de snelweg A1 aan de noordkant van Baarn is verre van ideaal voor woningbouw. En toch besloot de gemeenteraad gisteravond om de plannen voor huizen op de 'Baarnsche Zoom' verder te ontwikkelen.
Volgens een meerderheid van de gemeenteraad heeft het college van B&W acceptabele oplossingen gevonden voor de obstakels die woningbouw op de Baarnsche Zoom bemoeilijken. Baarn is een van de vele gemeenten in de regio waar behoefte is aan betaalbare woningen. De Baarnsche Zoom is het laatste stuk grond waar in één keer veel woningen kunnen worden gebouwd.

SNELWEG

Volgens het college zouden langs de snelweg meer dan 500 woningen kunnen komen. Om de bewoners van de nieuwe wijk te beschermen tegen geluidsoverlast heeft de raad ingestemd met de komst van 'walwoningen'. Die huizen komen op 30 meter afstand van de snelweg en vormen een barrière voor het geluid van auto's.
Toch adviseert de GGD helemaal geen woningen te bouwen binnen een afstand van 300 meter van de snelweg. "Vanwege de gezondheidseffecten van blootstelling aan luchtverontreiniging van grote wegen", schrijft het gezondheidsinstituut in het advies. GroenLinks is daarom ook tegen woningbouw op deze locatie.

BEDRIJVENTERREIN

De gemeenteraad wil ook meer ruimte voor bedrijven op de Baarnsche Zoom dan het college voorstelde. De raad heeft besloten dat bedrijventerrein Noorschil met twee tot vier hectare wordt uitgebreid. Een onderzoek moet aantonen hoeveel ruimte er daadwerkelijk nodig is.
Zelf vroegen de ondernemers bij een eerdere inspraakavond al om meer ruimte. Volgens Ronald Zanoli, voorzitter van CBB (Contactgroep Baarnse Bedrijven), is hen eerder vijf hectare toegezegd. Volgens hem kunnen bedrijven zo uit de woonkern verhuizen om ruimte voor woningbouw vrij te maken.

VERKEER

Ook komt er een onderzoek naar de gevolgen voor het verkeer. De raad vreest sluipverkeer door Baarn, wanneer er file staat op de A1. De raad heeft al besloten dat er op de Drakenburgerweg een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur komt.
De bouw gaat voorlopig nog niet van start. De volgende stap is het voorbereiden van een 'ontwikkelstrategie'. De gemeente hoopt dat dan in 2023 de eerste schop de grond in gaat op de Baarnsche Zoom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.