RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Lage straf voor dodelijke drank- en drugsrit in Utrecht grootste dwaling van 2019'

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht krijgt dit jaar de Trofee voor Groot Onrecht. De rechtbank heeft in 2019 de grootste justitiële dwaling begaan, stelt het Burgercomité tegen Onrecht, een platform voor nabestaanden en slachtoffers van ernstig geweld.

Het comité verwijst naar een uitspraak van 22 augustus, toen de rechtbank een 37-jarige man uit Zeist veroordeelde tot drie maanden cel nadat hij met drank en cocaďne op een jonge Ierse studente had doodgereden op de Biltsestraatweg in Utrecht.

"Het leven van dit 21-jarige meisje is in Nederland dus twaalf weken cel waard. De rechtbank legde pijnlijk genoeg ook nog een mildere straf op dan de eis van de officier van justitie", zegt het Burgercomité. "Deze man heeft willens en wetens het jonge meisje van haar leven beroofd."

De rechtbank oordeelde in augustus dat de man weliswaar schuld heeft aan het verkeersongeluk, maar dat het nooit zijn bedoeling was om de vrouw te doden. De rechter benadrukte dat geen enkele straf recht doet aan het verlies en verdriet dat is veroorzaakt. Naast de opgelegde celstraf en rijontzegging, moest de man zich ook laten behandelen voor zijn alcohol- en drugsgebruik.

VERMOORDE HUMEYRA
Op de tweede plaats in de 'top tien van gerechtelijke dwalingen' zet het Burgercomité de rechtbank in Rotterdam, voor de straf die Bekir E. kreeg voor de dood van de 16-jarige Humeyra. Hij kreeg veertien jaar cel en tbs voor doodslag, maar had moeten worden veroordeeld voor moord, vindt het comité: "Opwachten en zeven keer schieten is geen moord? Na een gruwelijke climax van vijftien maanden terreur is gebeurd waar de familie zo vaak voor waarschuwde. Bekir bedreigde, stalkte en mishandelde Humeyra talloze malen."

FATALE STRAATRACE LOOSDRECHT
In de lijst staan verder nog onder meer de - in de ogen van het comité - veel te lage straf voor het doodrijden van de 19-jarige Fleur tijdens een straatrace in Loosdrecht en de bemoeienis van ambtenaren van het ministerie van Justitie met de pleitnota van het OM in de zaak-Wilders.

BURGERCOMITÉ TEGEN ONRECHT
Het Burgercomité tegen Onrecht, dat tien jaar bestaat, wil laten zien "hoe belangrijk een rechtvaardige rechtspraak is en welke gevolgen justitiële dwalingen hebben voor slachtoffers, nabestaanden en het algemene vertrouwen in de magistratuur", aldus een van de initiatiefnemers Joost Eerdmans, voormalig Tweede Kamerlid en wethouder in Rotterdam.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -