Ridouan T. in diepste geheim overgevlogen naar Nederland: 'Hij is ontvoerd'

© Politie
UTRECHT - Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, is gisteren door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Om veiligheidsredenen is T. met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen naar Nederland. Hij is vervolgens naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gebracht.
Internationale samenwerking leidde maandag tot de arrestatie van de meest gezochte drugscrimineel van Nederland. T. zat in een luxe villa in Dubai. Op verzoek van de autoriteiten in Dubai is hij opgehaald door de Nederlandse politie.
Politie en justitie zien T. uit Vianen als opdrachtgever van diverse liquidaties in onder meer Overvecht en IJsselstein. Ook wordt hij gelinkt aan de moorden op de broer en advocaat van de Utrechtse kroongetuige in het Marengo-proces, dat op 27 en 28 februari wordt voortgezet.
Rechtbankverslaggever Riks Ozinga: "Dit is heel verrassend. Er werd de afgelopend dagen veel gespeculeerd dat het misschien wel heel lang zou gaan duren voor T. in Nederland zou zijn en dat het misschien wel helemaal niet zou lukken. Het lijkt erop dat we een beetje bij de neus zijn genomen en dat dit al helemaal was voorgekookt. De hoofdofficier van justitie klonk maandag ook al heel zelfverzekerd over de uitlevering."

ONTVOERD

Advocaat Inez Weski vindt dat haar cliënt is ontvoerd uit Dubai. Ze zei dat vanmorgen voorafgaand aan een zitting tegen motorbende Caloh Wagoh, die ook aan T. wordt gelinkt. In de middag bezocht Weski haar cliënt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Ze was ongeveer 2,5 uur binnen om haar cliënt te ontmoeten. Na afloop bevestigde dat ze met T. gesproken had, maar ze wilde verder niets zeggen over wat er besproken is en hoe het met hem gaat.
STEMDE T. IN?
Advocaat Geert-Jan Knoops noemt het bij RTL Nieuws 'zeer exceptioneel' dat iemand een paar dagen na de arrestatie wordt uitgeleverd. Hij vermoedt dat de meest gezochte crimineel zelf heeft ingestemd met de uitwijzing. "Dat kan, als de verdachte akkoord gaat en afstand doet van de rechten die normaal gewaarborgd zijn in een uitleveringsproces."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.