"Overheid moet monumentale kerken steunen"

REGIO - De overheid moet de meerkosten voor de protestantse monumentale kerkgebouwen voor haar rekening nemen. Die oproep doet de synode Protestantse Kerk in Nederland.
De in Utrecht gevestigde organisatie vindt ook dat de overheid de lasten voor kerken moet verminderen als die het gevolg zijn van allerlei regels.
Van de 2300 protestantse kerken in Nederland hebben er ongeveer 1200 een monumentaal karakter. De lasten daarvan drukken steeds meer op de kerkelijke gemeenten, waarvan de meeste zich geconfronteerd zien met een afnemend aantal leden.
Verwacht wordt dat 25 tot 35 procent van de 2300 kerken de komende tien jaar gaat sluiten, maar veel gebouwen kunnen geen andere bestemming krijgen vanwege de monumentale status.

NIET-CONFLICTEREND

De synode droeg de landelijke kerk op met een strategisch beleid te komen, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan 'niet-conflicterend' gebruik van monumentale kerken.
Kerken kunnen ook dienst doen voor andere bijeenkomsten dan kerkdiensten, mits dat het karakter van het gebouw niet aantast. Ook verkoop aan andere religieuze gemeenschappen is een mogelijkheid, zelfs als het om de islam gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.