RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Proces moordcommando Caloh Wagoh: OM wil meer tijd voor uitpluizen 'goudmijn'

1/2
BREUKELEN/MIJDRECHT - De verdenkingen aan het adres van de motorbende Caloh Wagoh zijn nog uitgebreider en ernstiger geworden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn bijna 10 miljoen chatberichten aangetroffen die een ware goudmijn aan bewijs vormen tegen van liquidaties verdachte leden van de criminele motorclub.

Bij een tussenzitting in de extra beveiligde rechtbank Schiphol maakte het OM bekend hoe de stand van het onderzoek is tegen de inmiddels 15 verdachten in deze zaak. Het OM verdenkt hen van betrokkenheid bij vijf liquidaties: waaronder die van Jair Wessels bij station Breukelen in 2017. Dat worden er ongetwijfeld nog meer. De opgepakte crimineel Ridouan T. uit Vianen zou opdrachtgever van veel van die aanslagen zijn.


OOK VADER KROONGETUIGE VERDACHT VAN MOORD
Belangrijk bewijsmateriaal in dit onderzoek werd onbedoeld geleverd door hoofdverdachte Delano 'Keylow' R.. De leider van Caloh Wagoh wordt door het OM gezien als moordmakelaar. Hij bewaarde screenshots van PGP-gesprekken met opdrachtgevers en uitvoerders op zijn telefoon en computer. Op basis van deze chats en verklaringen van kroongetuige Tony de G. zijn een groot aantal nieuwe verdenkingen toegevoegd.

Het nieuwe bewijsmateriaal is vooral voor Amsterdammer Jermaine B. belastend. Hij zou voor vier geplande aanslagen op zes personen uitvoerders hebben benaderd. De liquidaties werden uiteindelijk niet uitgevoerd. Aan de verdenkingen tegen bendeleider Delano R. zijn nieuwe liquidatiepogingen op drie verschillende personen toegevoegd.

Kroongetuige Tony de G. wordt zelf verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Hij zou samen met medeverdachte Howard K. Jair Wessels hebben doodgeschoten. Opmerkelijk is dat ook de vader van de kroongetuige moordverdachte zou zijn. Volgens Howard K.'s advocaat Bolluyt wordt vader De G. verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties. Hij vindt het bizar dat de man nog vrij rondloopt en zijn eigen cliŽnt al twee jaar vastzit.

 Verdachten liquidatieproces Caloh Wagoh Verdachten liquidatieproces Caloh Wagoh | Foto: ANP

NIEUWE MOORDVERDACHTE
Vorige week is op basis van nieuw bewijs een lid van Caloh Wagoh opgepakt op verdenking van de moord op Justin Jap Tjong begin 2017. Jap Tjong was chauffeur van de vluchtauto bij de vergismoord op Hakim Changachi op de Faustdreef in Utrecht Overvecht. Aan een tweede poging het eigenlijke doelwit te liquideren wilde hij niet meewerken. Twee weken later werd hij doodgeschoten.

De verdediging vroeg tijdens de zitting om inzage in al het bewijsmateriaal tegen de verdachten, inclusief de verklaringen die kroongetuige Tony de G. heeft afgelegd. Maar het OM liet op voorhand weten zich hier tegen te verzetten, omdat het uitlekken van bewijzen het onderzoek kan schaden. Ook zou het de levens van al dan niet opgepakte verdachten en getuigen in gevaar kunnen brengen.

ONDERZOEK NOG NIET KLAAR
Volgens het OM is het onderzoek nog in volle gang. De politie is nog niet klaar met het verhoren van kroongetuige Tony de G. en er moeten nog enorm veel beelden en chats uit digitale gegevensdragers worden onderzocht. Het zal dan ook nog lang duren voor de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.


De zaak tegen Caloh Wagoh gaat op 19 en 20 februari verder. Dan gaat het opnieuw om een tussenzitting. Een aantal advocaten vroeg de rechtbank om hun cliŽnten dat in vrijheid af te laten wachten, maar volgens het OM is dat uitgesloten omdat de verdenkingen alleen maar ernstiger zijn geworden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -