'Rutte informeert Tweede Kamer onjuist over kunstverkoop Oranjes'

Gezicht op de Vecht met de Knollenbrug in Utrecht en rechts het huis Zijdebalen aan de Hogenoord
Gezicht op de Vecht met de Knollenbrug in Utrecht en rechts het huis Zijdebalen aan de Hogenoord © 37953 / collectie Het Utrechts Archief
UTRECHT - Minister-President Rutte heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de omstreden verkoop van kunst door de koninklijke familie. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Het programma besteed vanavond aandacht aan de verkoop van de Atlas Munnicks van Cleef. Dat is een unieke verzameling van zo'n 1600 tekeningen van de stad Utrecht en omgeving, gemaakt in de 17e en 18e eeuw.
De Atlas is door de koninklijke familie in 2012 verkocht aan John Fentener van Vlissingen. Hoeveel hij ervoor betaald heeft is niet bekend. Tijdens een Kamerdebat over verkoop zei premier Rutte dat de Atlas door de koninklijke familie was verkocht onder de voorwaarde dat het niet aan een buitenlandse partij zou worden overgedaan. Maar volgens ZEMBLA blijkt dat er slechts sprake is van een morele verplichting, die niet juridisch afdwingbaar is.
John Fentener van Vlissingen zegt tegen ZEMBLA dat hij het recht heeft om het werk te verkopen, maar dat dit niet zijn bedoeling is. Ook uit navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst blijkt dat in het verkoopcontract alleen sprake is van een 'morele verplichting' om het werk in Nederland te houden.
In het Tweede Kamerdebat in 2016 zei Rutte dat de Atlas Munnicks van Cleeff voor de verkoop ook aangeboden was aan culturele instellingen in Utrecht. Maar het Utrechts Archief, het Centraal Museum en de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht zeggen tegen Zembla dat ze nooit over de Atlas zijn benaderd. Het Utrechts Archief voegt daar nog aan toe: "Als de Atlas aan ons was aangeboden, dan zou deze zeker in ons collectieprofiel hebben gepast en hadden we onderzocht of we de werken konden verwerven."
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zou een tussenpersoon namens de overheid bij de Utrechtse instellingen hebben verkend of er interesse was. Maar zowel het Utrechts Archief, het Centraal Museum als de universiteitsbibliotheek zeggen nooit iemand namens de overheid te hebben gesproken over de Atlas.
ZEMBLA: 'De kunst van de koning' is vanavond te zien op NPO 2. Het tv-programma begint om 21.10 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.