Biltse wethouder wil dalende vaccinatiegraad halt toeroepen: 'Niets doen is geen optie'

© RTV Utrecht / Peter Huting
MAARTENSDIJK - In het dorp Maartensdijk in gemeente De Bilt is 77 procent van de tweejarigen gevaccineerd tegen DKTP (norm is 90 procent) en 78 procent BMR (norm is 95 procent). Dat is ver onder het landelijke gemiddelde van ongeveer 92 procent. Maartensdijk is hiermee een uitzondering. De vaccinatiegraad in de rest van gemeente De Bilt komt vrijwel overeen met het landelijke gemiddelde. Wethouder Bakker wil daarom in gesprek met de inwoners van Maartensdijk en, niet geheel onbelangrijk, met de invloedrijke geloofsgemeenschap in het dorp.
"Ik wist het natuurlijk al een beetje. Maar als je het op papier ziet staan en echt verschil tussen het landelijke gemiddelde ziet, dan liggen we daar met Maartensdijk ver vanaf. En dat is niet goed. Kinderen lopen het risico om doof worden, verlamd te raken en in het ernstigste geval kunnen ze overlijden. Ook kwetsbare ouderen met een verlaagde weerstad lopen risico's. Dat willen we allemaal niet. Uiteindelijk blijft groepsimmuniteit het streven: door bijna iedereen te vaccineren bescherm je iedereen binnen de groep. Dus óók de jonge kinderen die nog niet beschermd worden door vaccinatie of kinderen waarbij de vaccinatie niet goed werkt."

MEER VOORLICHTING VOOR OUDERS

Naast een gemeentebrede voorlichtingscampagne gaat de wethouder de komende tijd in gesprek met leiders en leden van de Maartensdijkse kerk. En medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin krijgen komend jaar twee keer zoveel tijd om gesprekken te voeren met mensen die twijfelen over vaccinatie. "Als we de daling die nu is ingezet kunnen stoppen, ben ik tevreden. Dan loopt Maartensdijk nog wel achter op het landelijk gemiddelde, maar het mag niet nog verder teruglopen."
De wethouder benadrukt meerdere keren dat vaccineren een vrije keuze blijft. "Vanuit de overheid wil je niet allerlei dwingende maatrelen opleggen. Je wilt overtuigen, niet dwingen. Ik geloof er echt in dat wanneer mensen iets uit overtuiging doen, dat dat met meer betrokkenheid en draagvlak plaatsvindt."

HERSTELD HERVORMDE KERK

In Maartensdijk is een sterke geloofsgemeenschap waar verschillend wordt gedacht over vaccinatie. De Hersteld Hervormde gemeente Maartensdijk heeft op dit moment geen vaste predikant en leden van de kerk willen niet in het openbaar praten over het onderwerp. Maar anoniem wil een kerkganger best uitleggen waar het knelt. "Sommige mensen vinden dat je niet moet vaccineren omdat je dan ingrijpt in het plan wat god voor jou heeft. En anderen vinden weer dat je juist goed moet zorgen voor het lichaam dat god jou gegeven heeft. Het is een vrije keuze waarin de kerk geen dwingend advies geeft. Maar het ligt zeker gevoelig."
Op internet is veel informatie te vinden over het onderwerp, maar ook daar verschillen de meningen. Zo stelt de hersteld hervormde predikant Reinier van Kooten dat je per vaccinatie moet bepalen of het nodig is. Vaccineren tegen de mazelen is bijvoorbeeld een geoorloofd middel. Maar dat geldt niet voor alle vaccinaties: "Je kunt je tegenwoordig laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Daar zeg ik pertinent 'nee' tegen. Als je volgens de Bijbelse richtlijn monogaam leeft, heb je dat vaccin niet nodig."
Predikant J. A. Westrate vindt juist dat je helemaal niet moet vaccineren. "Op het moment dat de verzwakte of dode ziekteverwekker wordt ingebracht, ga je op Gods stoel zitten. Als we belijden dat ziekten niet bij toeval maar ons door de hand des Heeren toekomen, dan zie je meteen dat vaccineren een ongeoorloofd middel is."
OOST-UTRECHT
Maartensdijk is niet de enige plaats in de provincie Utrecht die te maken heeft met twijfels over vaccinatie. Zo is er bijvoorbeeld in de Bilt en Zeist een antroposofische gemeenschap die niet hetzelfde vaccinatieschema van het RIVM volgt. Antroposofisch arts Loes Klinge vertelt in het Antroposofiemagazine dat er homeopathische middelen zijn om te helpen bij vaccinatie. "We schrijven dan vaccinatiekorrels van Weleda voor. Die vertellen het lichaam dat er iets aan gaat komen en helpen de schok van de prik op te vangen."
Ook in Rhenen (74,3 procent), Renswoude (74,4), Woudenberg (85,5) Veenendaal (86,6) en Utrechtse Heuvelrug (88,8) liggen de vaccinatiegraden ver onder het landelijke gemiddelde. Daar ligt ook een religieuze overtuiging aan ten grondslag.

MISSION IMPOSSIBLE

Wethouder Bakker hoopt dat de gemeente de komende tijd ouders weet te overtuigen van het belang van vaccinatie. Maar ze staat daarbij wel tegenover een gemeenschap die het woord van god belangrijker vindt, dan het woord van de gemeente.
"Ik besef ook dat het van de buitenkant een mission impossible lijkt. Maar ik vind niets doen en dan maar kijken wat er gebeurt, geen optie. Je moet je hier echt voor ingespannen hebben om het onderwerp bij de mensen die twijfelen op de kaart te zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.