Utrecht door met het Nieuwe Zandpad; 's nachts gaan de ramen dicht

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht kan door met de aanleg van het Nieuwe Zandpad, een nieuw gebied met raamprostitutie in Overvecht. De gemeenteraad gaf vandaag burgemeester Jan van Zanen groen licht voor zijn nieuwe plannen. Wel eist de raad een aantal veranderingen in de plannen. Zo gaat het Nieuwe Zandpad 's nachts op slot.
Oud-burgemeester Aleid Wolfsen sloot ruim zes jaar geleden het oude Zandpad. Er zou sprake zijn van mensenhandel en uitbuiting. Tot die tijd verbleven de sekswerkers in woonboten op de Vecht. Na het sluiten van de ramen, verdwenen de boten. De oever wordt nu opnieuw ingericht. Ook de ramen aan de Hardenbollenstraat in het centrum van de stad werden gesloten.
Sindsdien doet de gemeente pogingen om een nieuwe veilige prostitutiezone te realiseren. Die moet vlak in de buurt van het oude Zandpad komen. Maar het wil niet zo vlotten met de plannen. De gemeente schreef zogenoemde tenders uit. Ondernemers mochten inschrijven als ze belangstelling hadden om het gebied te ontwikkelen. Maar dat mislukte drie keer.
Vandaag praatte de gemeenteraad over een nieuw plan van burgemeester Jan van Zanen. Ten opzichte van vorige tenders zijn er een aantal belangrijke wijzigingen. Zo stelt hij nu voor om het oorspronkelijk maximum aantal van 162 ramen niet te benutten. Van Zanen wil beginnen met 96 ramen. Na een evaluatie zou dit aantal mogelijk uit te breiden zijn naar 128 ramen. Daarnaast wil Van Zanen het mogelijk maken om 20 procent van de ruimten te laten gebruiken door sekswerkers die hun klanten werven via internet.

'S NACHTS DICHT

Als aanvulling eiste de VVD dat de ramen op het Nieuwe Zandpad tussen drie uur 's nachts en zeven uur in 's morgens dicht moeten. Het voorstel zorgde voor een heftige discussie in de raad, maar het kreeg uiteindelijk toch een ruime meerderheid.
Eerder begon een inwoner van Overvecht een zogenoemd burgerinitiatief. Sofyan al Kandoussi wist met voldoende handtekeningen zijn voorstel op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Hij wilde dat de gemeenteraad af zou zien van het Nieuwe Zandpad als prostitutiezone. De gemeenteraad heeft uitgebreid over zijn voorstel gepraat, maar bij stemming bleek er geen meerderheid voor. DENK, CDA, SP, Stadsbelang en PVV stemden voor het burgerinitiatief, de rest stemde tegen.
Opvallend is dat de ChristenUnie het voorstel voor ontwikkeling van een Nieuwe prostitutiezone steunt. Maar woordvoerder Rachel Streefland gaf ruiterlijk toe dat ze dat doet omdat ze onderdeel is van de coalitie die dit college vormt. Op vragen van het CDA antwoordde ze dat als ze in een volgende periode geen deel uitmaakt van het college, de partij weer tegen het Nieuwe Zandpad stemt.
Burgemeester Van Zanen kan nu een nieuwe tender uit schrijven, op zoek naar ondernemers die willen gaan bouwen aan het Nieuwe Zandpad. Als deze tender wel lukt, dan gaan de gordijnen achter de ramen in 2022 open. Tot nu toe is het gebied een kale vlakte. Het hele proces heeft tot nu toe 5 miljoen euro gekost voor de ontwikkeling van de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.