Verbodsborden Nedereindse Plas massaal gestolen

© RTV Utrecht
UTRECHT/IJSSELSTEIN - De gemeente Utrecht gaat extra borden plaatsen bij recreatiegebied Nedereindse Plas. De borden moeten bezoekers er op wijzen dat zwemmen in het gebied verboden is, maar ook gevaarlijk. De borden komen er op verzoek van de Partij voor de Dieren. Wethouder Linda Voortman gaf aan dat er eerder al borden geplaatst zijn, maar dat die steeds gestolen worden.
Recent kondigde de gemeente aan dat ze de sanering van de Oostplas achterwege laat. Dat besluit kwam nadat de sanering van de Westplas jaren langer duurde dan gepland, veel meer kosten dan gedacht, en niet het resultaat opleverde dat gewenst was. De gemeente wil nu met monitoring van het water kijken of er sprake is van ernstige verontreiniging.
De Nedereindse Plas was een zandwinning, waarmee in de jaren 30 van de vorige eeuw de snelweg A2 van Amsterdam naar Den Bosch is aangelegd. Na de oorlog werd de plas deels volgestort met afval. Het probleem daarbij is dat voor een groot deel illegale dumpingen betrof. Zo is er chemisch afval, maar ook radioactief afval in het water terecht gekomen.
In de jaren '90 moest het gebied een recreatiegebied worden, maar de oevers bleken instabiel en er stak bouwpuin door de bodem. Zwemmers bezeerden zich daaraan. Sanering van de Westplas ging keer op keer de mist in. De gemeente wil de plas nu verder laten zoals hij is.
De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het gebruik van de plas. Daar is zwemmen streng verboden, de bordjes die dat moeten aangeven ontbreken grotendeels. De partij maakt zich zorgen over de veiligheid. Anne Sasbrink: "Op korte termijn is het in elk geval zaak om de menselijke gebruikers van het gebied goed te informeren, zodat zij en ook hun honden bij hun recreatie rekening houden met gezondheidsrisico's en contact met water mijden."
Wethouder Voortman gaf aan dat er in 2016 zo'n tien borden zijn geplaatst, maar dat die binnen een paar dagen gestolen waren. De gemeente heeft toen opnieuw tien borden neergezet, en ook die waren binnen een paar dagen verdwenen. Ze gaf aan nu nog eenmaal een serie borden te willen plaatsen. In het voorjaar wil ze een meer duurzame oplossing realiseren. Dat zal onder andere bestaan uit struiken en bossen aan de oevers, die de toegang tot de plas lastiger moeten maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.