Machinerie: 'Een vernieuwend concept voor experimentele filmvertoningen en beeldcultuur'

De Machinerie moet komen in het pand waar nu nog Central Studios zit.
De Machinerie moet komen in het pand waar nu nog Central Studios zit. © Google Streetview
UTRECHT - Utrecht krijgt een centrum voor film- en beeldcultuur. De gemeenteraad heeft gisteravond een bedrag van 3,55 miljoen euro vrijgemaakt om bij te dragen aan het realiseren van het centrum. Het moet komen in het Werkspoorkwartier.
Het plan wordt niet alleen gefinancierd door de gemeente. De eigenaar van het pand steekt 4,5 miljoen euro in het project. Vier partijen gaan samenwerken in het complex. Dat zijn De Maakruimte, HIT, het Nederlands Film Festival en Fotodok. Ook filmtheater 't Hoogt krijgt filmzalen in het nieuwe complex. Het initiatief wordt een vernieuwend concept genoemd voor experimentele filmvertoningen en beeldcultuur. En het is ook een ruimte voor beeldeducatie.

ONGEOORLOOFDE STAATSSTEUN

De raad reageert overwegend positief op het initiatief en stelt het gevraagde budget beschikbaar. Kritiek is er ook. De PVV zegt dat er met de subsidie sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Ze baseren zich daarbij op het onderzoek van advocatenkantoor AKD. Wethouder Anke Klein (D66) gaf aan dat de plannen uiteraard niet doorgaan als er sprake zou zijn van ongeoorloofde staatsteun, maar die conclusie trekt ze nu niet.
Daarnaast vraagt de PVV zich af of de subsidie wel nodig is. De partij verwijst naar filmmaker Jos Stelling die twee filmhuizen in Utrecht op commerciële basis uitbaat. Zowel het Louis Hartlooper Complex als Springhaver draaien zonder subsidie, terwijl er toch veel aandacht is voor alternatieve filmcultuur.
Ook de VVD is kritisch. De partij vraagt zich af waarom 't Hoogt de door de gemeente betaalde filmzalen mag gaan exploiteren. De VVD wil graag dat ook andere exploitanten in aanmerking komen voor het uitbaten van de zalen. Het voorstel van de liberalen haalde het niet.
De Machinerie moet komen in het pand waar nu nog Central Studios zit. Als alles meezit, gaat het eind 2021 open.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.