Agent Remco moest vechten bij veelbesproken arrestatie Kanaalstraat: 'Geweld is mij niet vreemd, maar wel in deze omvang'

UTRECHT - Een zonnige middag op de Kanaalstraat in Utrecht ontaardde in april in een vechtpartij tussen agenten en tientallen omstanders. Het incident ging 'viral' op social media waar een hevige discussie losbarstte: want hadden de agenten nou wel of niet teveel geweld gebruikt? RTV Utrecht blikt terug op het incident met agent Remco, die nog steeds verbaasd is over wat hem die dag overkwam: "Geweld is mij niet vreemd, maar wel in deze omvang."
Een fragment uit een van de video's van het incident die op social media werden gezet
Een fragment uit een van de video's van het incident die op social media werden gezet © Ingezonden video
Het is dinsdag 16 april als agent Remco en zijn partner een oproep krijgen om naar de Kanaalstraat te komen. Er zou een meisje zijn lastig gevallen. Remco kent de drukke winkelstraat in Lombok op zijn duimpje: hij is er in zijn 15-jarige loopbaan vaak geweest. Eenmaal aangekomen, belt hij nog even met het slachtoffer. Remco: "Wij hadden het meisje aan de telefoon gehad en die zei dat twee jongens op een scooter haar hadden verhinderd weg te lopen."
In de winkelstraat zien de agenten de scooter staan voor een broodjeszaak. Als ze bezig zijn die te inspecteren komen er twee jongens aanlopen: "Wij hebben toen hun namen gecontroleerd en eentje moest nog zes dagen celstraf uitzitten. Dus die moet dan mee."
Ik voel opeens trappen in de rug en tegen mijn hoofd. De menigte was het er niet mee eens.
Remco, agent

VERZET

Op dat moment ging het mis. Terwijl Remco en zijn partner bezig zijn de man in de boeien te slaan, begint die zich te verzetten. "Ik heb hem een handboei omgedaan maar hij wilde niet meewerken. Toen hebben we hem naar de grond gewerkt. Terwijl ik bezig was zijn andere arm in de handboei te krijgen, voel ik opeens trappen in de rug en tegen mijn hoofd. De menigte was het er niet mee eens."
Wat er daarna gebeurt, is te zien op een filmpje dat gemaakt is vanuit een huis dat uitkijkt op de plek van de arrestatie. Terwijl Remco en zijn partner op de grond liggen, worden ze omringd door voorbijgangers. Ze voelen zich genoodzaakt om met de wapenstok te slaan. Remco: "Ik ben gewoon met mijn werk bezig, maar dat lukte niet. Dan pak je de wapenstok om werkruimte te creëren. Je bent dan wel bewust van waar je slaat want met die nieuwe wapenstok wil je mensen niet onnodig letsel toebrengen."

VLIEGENDE TRAP

Opeens komt een man met een vliegende trap op Remco en zijn partner invliegen. Remco: "Die valt op mijn schoot en dan schakel je om. Dan denk je: 'Ho even. Deze jongen die naar mijn hoofd schopt, daar weten we helemaal niks van. En daar wil ik nog wel even een hartig woordje mee spreken. Dus die hebben we aangehouden.'"

HANDBOEI

De man om wie het allemaal ging, maakt van de gelegenheid gebruik om er vandoor te gaan. Enige probleem voor hem: hij heeft nog een handboei om één arm zitten. Hij meldt zich later op het politiebureau om het kleinood te laten verwijderen en wordt aangehouden.

WAPENSTOK EN PEPPERSPRAY

Terwijl de man om wie het allemaal begon wegrent, zijn de agenten in de Kanaalstraat bezig om de jongen van de vliegende trap op te pakken. Dat is niet makkelijk: "We hebben pepperspray gebruikt. Toen konden we hem aanhouden en weer staan. Twee dames begonnen toen te duwen: eentje wilde de pepperspray uit mijn hand trekken. Een andere jongen wilde me in het gezicht slaan. Daar hebben we ook pepperspray gebruikt. Uiteindelijk hebben we iets van zeven aanhoudingen gedaan. En dat allemaal voor één jongen die een straf open had staan."

OOG VAN DE NAALD

Remco zegt niet meteen beseft te hebben hoe heftig de situatie op de Kanaalstraat was. "In de auto terug dacht ik dat het goed ging. Maar toen we later op de avond op het bureau zaten, kwamen de eerste filmpjes online. Toen zag je pas wat er gebeurd was en besef je langzaam dat je door het oog van de naald gekropen bent."

DISCUSSIE

Naar aanleiding van de filmpjes op social media barst er online een discussie los: want greep de politie niet te hard in? In eerste instantie lijkt de publieke opinie zich tegen de agenten te richten. Tot er opeens een nieuw filmpje opduikt. "Dat was wel bijzonder. Eerst verscheen op Dumpert een kort fragment vanuit de menigte. Daarbij werd de suggestie gewekt dat wij zonder reden vrouwen in elkaar zouden slaan. Maar binnen een half uur werd in de reacties gezegd dat op RTV Utrecht het complete verhaal stond."
Een vollediger filmpje toont de aanleiding van de vechtpartij
De regionale omroep plaatst een vollediger fragment van de aanhouding waarin ook het begin te zien is. Dat werkt in het voordeel van de agenten: "Meestal beginnen mensen pas te filmen als de politie begint te handelen en staat de aanleiding er niet op. Het is dan moeilijk om een mening te vormen omdat je maar de helft van het verhaal ziet. De reacties op dat filmpje waren veel meer in het voordeel van de politie."
De politie heeft wat dat betreft ook moeten leren omgaan met reacties van burgers op social media. Woordvoerder Hilde Bakker legt uit dat er vroeger terughoudend werd gereageerd maar dat er tegenwoordig actief wordt ingegrepen. "En dat doen we niet alleen voor ons imago maar ook om voor onze collega's op te komen. Wij denken dan: laten we maar zo snel mogelijk het echte verhaal plaatsen. Dus als dingen op social media rondzingen dan gaan we op Facebook en Instagram ons verhaal vertellen. We merken dat hoe vaker we dat doen hoe eerder dingen snel worden rechtgezet."

KLACHTEN

Uiteindelijk worden er meerdere klachten ingediend tegen Remco door mensen die bij de aanhouding werden geslagen. Alle aanklachten worden afgewezen: "Er zijn een paar aangiftes gedaan tegen mij. De laatste is vorige week afgewezen. Uit alle onderzoeken bleek: het geweld was proportioneel. Alle verdachten zijn inmiddels veroordeeld."

NASLEEP

Remco gaat de dag na de arrestatie weer gewoon aan het werk. Maar dat blijkt te vroeg te zijn. Remco: "Dat ging niet goed. Fysiek had ik een dikke knie en een pijnlijke arm en mentaal zat ik er even doorheen." De agent stapt nog diezelfde dag bij zijn chef naar binnen op politiebureau Paardenveld en meldt zich ziek.
Uiteindelijk zit de agent twee weken thuis. Hij beschrijft wat hem het meeste dwars zat: "Dat had met name te maken met het feit dat ik niet begreep waarom mensen jou zwaar letsel proberen toe te brengen terwijl je op je knieën zit."
We moeten ons hier niet door laten tegenhouden.
Remco, agent
'VAKER ÉN HEFTIGER'
Want geweld tegen agenten mag dan van alle tijden zijn, en tegenwoordig is er ook wel meer media-aandacht voor dan vroeger, maar Remco zegt dat het tijdens zijn 15-jarige carrière echt erger is geworden: "Je ziet het vaker maar het is zeker ook meer geworden én het wordt heviger." De agent legt uit: "Vroeger kreeg je van een dronken persoon een klap in jouw gezicht. Nu moet je voor behandeling naar het ziekenhuis."

LEUKSTE BEROEP

Inmiddels is Remco weer gewoon aan het werk, hoewel hij regelmatig terugdenkt aan de vechtpartij in april. Dat kan ook bijna niet anders: "Ik werk daar nog steeds elke dag en ik rij elke dag door de Kanaalstraat. Soms wel tien keer. Maar ik doe daar mijn werk."
Voor de 40-jarige agent is van stoppen dan ook geen sprake. "Het is het leukste werk dat er is. Ik denk dat we ons niet moeten laten stoppen door dit soort incidenten. Er zijn al niet veel agenten en de maatschappij heeft recht op goed functionerende agenten. We moeten ons hier niet door laten tegenhouden."
Tot en met 31 december blikken we iedere dag terug op een bijzonder nieuwsmoment van 2019. Uiteraard staan we stil bij de tramaanslag en we blikken terug op vrolijke gebeurtenissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.