'Koningsdag heeft Amersfoort zelfvertrouwen gegeven'

AMERSFOORT - Nooit eerder werd de verjaardag van de majesteit in Amersfoort gevierd. 45.000 bezoekers zagen op 27 april de Oranjes door de Keistad lopen en 2,4 miljoen mensen keken naar de live registratie op televisie. Burgemeester Lucas Bolsius wordt nog regelmatig herinnerd aan de dag. "Voor een stad als Amersfoort is dit gewoon een enorme prestatie geweest."
"Het is vandaag net zo fris als die dag in april", zegt burgemeester Bolsius lachend. Het is begin december en we staan in de tuin van de Mariënhof, een voormalig klooster wat nu wordt gebruikt als vergader- en evenementenlocatie. De zon staat laag in deze tijd van het jaar en zorgt voor een bijna oranje gloed over het eeuwenoude gebouw. Hier begon het programma van Koningsdag.
Burgemeester Lucas Bolsius voor de Mariënhof, waar de Koninklijke familie arriveerde.
Burgemeester Lucas Bolsius voor de Mariënhof, waar de Koninklijke familie arriveerde. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Op de revers van de colbert van de burgemeester prijkt een oranje Wij Amersfoort-speldje. Wanneer hij begint te vertellen over Koningsdag glunderen zijn ogen. "De bus arriveerde hier en ik zag de koning letterlijk de stad ingetrokken worden."

VESTING

In de lounge van de Mariënhof zit burgemeester Bolsius die ochtend te wachten op de koninklijke familie. Hij ziet de beelden van de eerste bezoekers die doorweekt van de regen van station Amersfoort richting het centrum lopen. "Het weer was echt nog bar en boos, maar vlak voordat de koninklijke familie aankwam bij de Mariënhof klaarde het op."
Koning Willem-Alexander wordt enthousiast onthaald in de Amersfoortse binnenstad.
Koning Willem-Alexander wordt enthousiast onthaald in de Amersfoortse binnenstad. © ANP
Ondertussen is de politie op alles voorbereid. In de dagen voor Koningsdag verandert de binnenstad langzaam in een vesting. Wegen worden afgesloten en wegversperringen worden geplaatst. De dag verloopt zonder incidenten. Wel springen klimaatactivisten van Extinction Rebellion voor het oog van de camera en de koninklijke familie in de Eem.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion springen in de Eem.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion springen in de Eem. © NOS
De veiligheidsmaatregelen zijn pas in de dagen voor Koningsdag zichtbaar, maar de kleur oranje duikt al veel eerder op. "Dan voel je dat het gaat komen. Dit is een soort spanningsboog die opgebouwd wordt", vertelt Bolsius. Hij spreekt over een energie die voelbaar was in de stad. Dat had volgens hem te maken met het unieke van dit evenement. "Dit had deze stad nog nooit meegemaakt. Daar wilden mensen bij zijn."
Dit had niet moeten gebeuren en het is wel gebeurd
Burgemeester Lucas Bolsius over de koningsdagboete

KONINGSDAGBOETE

Hoe feestelijk de opmaat naar Koningsdag ook is, begin april ontstaat er commotie. De gemeente heeft vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring laten tekenen. Als zij uit de school klappen over de voorbereidingen kunnen ze rekenen op een boete van 25.000 euro. Met deze verklaring moest voorkomen worden dat bepaalde informatie niet eerder dan gepland naar buiten kwam. In een latere fase, waarbij vrijwilligers en organisaties bij de plannen werden betrokken, had deze verklaring dus niet gebruikt moeten worden.
De boete wordt kort na de ophef ingetrokken door burgemeester Bolsius. "Ik heb toen meteen gezegd, jongens ik ga het voor de camera's uitleggen. Dit had niet moeten gebeuren, en het is wel gebeurd. Laten we vanaf nu gewoon vooruit kijken." Zelf ziet hij het niet als een domper op de feestvreugde. "Ja, het had anders gemoeten en dingen gebeuren. Fouten worden gemaakt en dan ga je gewoon de volgende dag weer verder."
Zo vierden de Oranjes Koningsdag in Amersfoort
Voor hem persoonlijk geldt dat hij de dag heel ontspannen heeft beleefd. "Mensen hebben heel vaak gevraagd of er een last van mijn schouders viel toen ze weg waren. Maar er was helemaal geen last. Natuurlijk, je bent gastheer. Je begeleidt die familie maar ik heb zelf ook enorm genoten."

TROTS

Nog regelmatig krijgt hij reacties van mensen, zowel in de stad als buiten Amersfoort. Het programma wordt vaak genoemd. Want hoewel de regioquiz wel een beetje te lang duurde, vinden veel mensen dat de activiteiten waaraan de koninklijke familie meedeed niet oudbollig waren. "Wat ik merk is dat de inwoners zich kunnen identificeren met een stad die dit kan organiseren. Koningsdag heeft Amersfoort zelfvertrouwen gegeven."
Op het Eemplein werd Koningsdag afgesloten met optredens van verschillende artiesten.
Op het Eemplein werd Koningsdag afgesloten met optredens van verschillende artiesten. © Koningsdag Amersfoort
'Wij Amersfoort' was het thema wat stond voor verbinding in de stad. "Die verbinding is heel belangrijk." Als voorbeeld noemt Bolsius de momenten waarop Amersfoorters de afgelopen jaren bij elkaar kwamen na een ingrijpende gebeurtenis zoals een aanslag. "Je meerwaarde als burgemeester kun je dan laten zien door ook dan dat Wij Amersfoort-gevoel neer te zetten. Laten zien dat op het moment dat het ingewikkeld is we niet alleen staan."
Tot en met 31 december blikken we iedere dag terug op een bijzonder nieuwsmoment van 2019. Uiteraard staan we stil bij de tramaanslag en we blikken terug op vrolijke gebeurtenissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.