RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Escape room in Bunschoten beste van de wereld: 'Deze prijs is als een Oscar'

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De allerbeste escape room in de wereld staat in Bunschoten. The Dome is bij de Top Escape Rooms Project Enthousiasts' Choice Awards van dit jaar op de hoogste plaats geëindigd, van de ruim 82.000 kamers wereldwijd.

Bij The Dome raak je in een laboratorium verstrikt in een behandeling van een levensgevaarlijke cyborg. Dat gaat niet helemaal zoals gepland. Het juryrapport van de Top Escape Rooms Project is lovend. "In alle 1500 spellen die ik heb gespeeld, heb ik nog nooit zoveel tijd achteraf besteed aan discussiëren, theoretiseren en herbeleven. Dit heeft de grenzen van wat een escape room kan zijn compleet veranderd."

De uitverkiezing komt niet volledig als een verrassing, vertelt mede-eigenaar Eric Spring in 't Veld. "We hebben al gemerkt dat er vanuit de hele wereld een run op die kamer was. Echt een hype, allemaal via-via. Ook mensen die al meer dan duizend kamers hadden gespeeld waren super enthousiast."

The Dome scoorde dus al vaker hoog in andere verkiezingen. "Er zijn natuurlijk wel meer prijzen en reviewsites. Maar dit is echt dé award wereldwijd waar alle escaperoomeigenaren naar kijken, het zijn de Oscars van de escape rooms. Er zit een geavanceerd puntensysteem en een grote groep mensen achter. Hoe de kamers hier worden gekozen, dat is heel weloverwogen. Dus als je hierin hoog eindigt, is dat extra mooi."

De escape room aan de Nijverheidsweg kent een slagingspercentage van slechts 43 procent. Het snelheidsrecord staat op een kleine 39 minuten. Maar wat maakt hem nou zo uniek? Spring in 't Veld: "We hebben geprobeerd het hele escaperoom-fenomeen op de schop te nemen. Alle dingen die iedereen steeds doet in dit soort kamers hebben we overboord gegooid. Dat is een risico, maar dat is heel verfrissend gebleken voor mensen die het vaker spelen. Er komen geen sloten en sleutels in voor, je hoeft nergens naar te zoeken, alles gebeurt in principe recht voor je neus. Daardoor is het echt een attractie geworden, een kamer waarin dingen gebeuren waarvan mensen niet snappen hoe het kan."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -