SYR is gered: ruim 130.000 euro opgehaald met crowdfundingactie voor Utrechts restaurant

© Restaurant SYR
UTRECHT - De crowdfundingactie voor restaurant SYR in Utrecht heeft het streefbedrag van 130.000 euro gehaald. Dat betekent dat het restaurant open kan blijven. Tot oudjaarsdag kunnen mensen nog investeren in de zaak. Horeca-ondernemer Gijs Werschkull hoopt uiteindelijk 150.000 euro op te halen.
SYR werd in 2015 door Werschkull zelf opgericht, op het moment dat de vluchtelingencrisis Europa bereikte. Werschkull wilde een restaurant opzetten waar mensen die als vluchteling naar Nederland gekomen waren, een plekje konden vinden. Om werkervaring op te doen, een netwerk op te bouwen en uiteindelijk door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
Ook de start van het restaurant werd mogelijk gemaakt door een crowdfundingactie. Daarna trok Werschkull zich terug uit de organisatie om zich op andere zaken te richten. Een stichting ging het restaurant leiden. Maar dat bleek toch niet een ideale situatie omdat het voor een stichting door de bestuursconstructie moeilijker is om snel knopen door te hakken. De groei van SYR kwam daardoor tot stilstand en dus werd het restaurant te koop gezet.

SOCIAAL EN BETROKKEN

Werschkull vreesde dat dat het einde van het restaurant zou betekenen. Hij verwacht dat andere ondernemers het sociale karakter van SYR niet zullen omarmen. Daarom besloot hij het zelf te kopen. Om dat voor elkaar te krijgen, keerde hij terug bij waar het allemaal begon: de crowdfundingactie.
"Ten eerste heb ik het bedrag niet in m'n achterzak", zei Werschkull daar eerder over. Maar door anderen te laten investeren, wil hij ook betrokkenheid creëren en laten zien dat het restaurant niet alleen belangrijk is voor vluchtelingen, maar voor iedereen.
Dat die betrokkenheid er is blijkt wel uit de vele reacties op de crowdfundingpagina. Veel mensen laten weten er wel eens gegeten te hebben en spreken de hoop uit dat SYR nog lang in Utrecht zal blijven.
Met de nu opgehaalde 130.000 euro kan SYR in elk geval voorlopig openblijven. De komende dagen blijft het mogelijk om te investeren. Werschkull hoopt uiteindelijk 150.000 euro op te halen zodat er ook ruimte is om extra investeringen in het restaurant te doen. Wie investeert, krijgt na een paar jaar zijn of haar geld terug met rente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.