Na maanden wegwerkzaamheden hebben ondernemers in Achterveld weer even klandizie

© RTV Utrecht
ACHTERVELD - Ondernemers aan de Hessenweg in Achterveld hebben weer even wat meer klandizie. Al sinds april ligt de weg open voor grootschalige rioolwerkzaamheden, maar deze kerstvakantie kunnen auto's er weer even door. Dat merken de ondernemers dan ook meteen in hun portemonnee.
Henri Schouten van de lokale Spar in Achterveld staat op Tweede Kerstdag achter de snijmachine voor het brood. "Klanten kunnen zelf ook snijden zodat ze hun eigen brooddikte kunnen bepalen. We bieden mensen graag wat extra service."
Schouten is blij dat de weg weer even open is. "Ik heb met plezier achter mijn raam zitten kijken naar alle auto's die door de straat rijden. In die auto's zitten klanten en daar heb ik er een stuk minder van gehad de afgelopen tijd."

PROJECT VAN 60 WEKEN

Die vaste klanten zijn blij dat de weg een opknapbeurt krijgt, maar leven ook mee met de lokale ondernemers. "Ik vind het erg voor ze. Ik heb begrepen dat de gemeente de schade niet wil compenseren en dat begrijp ik echt niet." De vrouw doelt op gespreken die Henri Schouten namens de Leusder Ondernemers Federatie voert met de gemeente. "Wij als ondernemers komen met een schadeclaim. We vinden niet dat dit onder het risico voor een ondernemer valt. Dat is in mijn ogen als er kleine renovaties zijn aan een weg. Dit is een project van 60 weken", zegt Schouten.
Eerder oordeelde de gemeente Leusden dat er geen compensatie komt. "Als een ondernemer van mening is dat hij of zij onevenredig benadeeld wordt door deze noodzakelijke werkzaamheden, dan zullen wij de situatie individueel beoordelen."

WERKZAAMHEDEN ZIJN NOG NIET KLAAR

Op 6 januari gaan de werkzaamheden weer verder. De aanloop zoals de ondernemers het vroeger gewend waren duurt dus echt maar een paar weken. Henri Schouten hoopt dat de compensatie er komt. Hij wil over een jaar met pensioen, maar daarvoor moet hij de supermarkt verkopen en dat gaat het beste als er een goede omzet is gedraaid. Nu is dat niet het geval, dus zijn pensioen zal Henri nog even uit moeten stellen. "Dat vind ik naar voor hem", zegt Henri's moeder die even aanloopt voor een kopje koffie. "Hij doet altijd zo zijn best en maakt zulke lange dagen. Maarja, wie kan er wat aan doen?"
Henri heeft toch goede hoop. "We zijn gelukkig altijd in goed contact geweest met de gemeente en we hopen dat er een eerlijke race gelopen kan worden tussen de ondernemers en de gemeente Leusden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.