Voedsel- en kledingbank Woudenberg is alles kwijt: 'Help ons, kom in actie!'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
WOUDENBERG - "Catastrofaal", verzucht Jacco van den Essenburg, voorzitter van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg. Vannacht is het pand van waaruit zijn stichting opereert compleet afgebrand. In het pand zat het kantoor en lagen alle spullen die gebruikt worden om de minderbedeelden in de regio een handje te helpen. Het gaat om kleding en voedsel maar ook om koelkasten en vriezers en laptops die kinderen kunnen gebruiken voor school.
In totaal is er een ton aan schade geleden en aan het verlies van al die goederen zit nog een prijs: honderd gezinnen hebben de komende week geen eten. Zij zijn afhankelijk van de stichting omdat ze buiten de armoedegrens vallen maar wel op die grens leven. Ze komen nét niet in aanmerking voor de voedselbank en nét niet voor de bijstand. Bij Stichting Burgerinitiatief Woudenberg kunnen ze wel terecht.

TRANEN IN JE OGEN

Van den Essenburg werd vannacht gebeld door de buurvrouw, die vertelde dat er brand was uitgebroken. Toen hij met de vicevoorzitter naar het pand ging, bleek dat alles al was vergaan. "Tranen schieten je in de ogen", vertelt Van den Essenburg. "Het is een catastrofe dat we onze mensen nu geen eten kunnen geven."
Voor de feestdagen hadden hij en zijn collega's mooie extra pakketten samengesteld voor de gezinnen. "Zodat ze een keer een eitje hadden met de feestdagen en een oliebol. Er zaten cadeautjes in de voor de kinderen zodat ze op school ook eens konden zeggen dat ze iets hadden gekregen met de kerst. Ook voor de volwassenen zat er een leuk cadeau in."

SPECIALE AANVRAGEN

De stichting helpt zo'n honderd gezinnen in de regio. Die gezinnen krijgen eten maar ze worden ook geholpen met speciale aanvragen. Bijvoorbeeld een aanvraag voor een laptop of koelkast, een subsidie, schoolgeld, dat ze kunnen sporten of dat kinderen met een schoolreisje mee kunnen. Er zijn speciale boxen voor jarige kinderen en gezinnen kunnen kleding aanvragen.
"En alles ligt in die loods opgeslagen, nu hebben we niks meer", vervolgt Van den Essenburg. "We zijn afhankelijk van donaties en sponsoren om dit werk te kunnen doen. Officiële instanties dragen ook vaak genoeg mensen bij ons aan. Je kunt het niet aan jezelf verkopen dat al die mensen van ons afhankelijk zijn en nu allemaal met lege handen staan. Verslagen, heel verslagen. Daar gaat je levenswerk."

DONATIES

De stichting hoopt dat bedrijven en particulieren de komende dagen willen helpen om de minderbedeelden in de regio een hart onder de riem te steken. "Help ons met donaties", zegt een strijdbare Van den Essenburg. "Kom in actie! Dan kunnen wij ons werk weer doen." Hij laat weten dat mensen via hun website kunnen laten weten dat en hoe ze willen helpen. Met geld en vooral eten is de stichting het meest geholpen. "Aan houdbare producten zoals rijst, koffie, thee, pasta, soepen en suiker hebben we doorgaans het meeste."
Ondertussen zijn er twee tijdelijke locaties aangesteld waar donaties naartoe gebracht kunnen worden. Het gaat om Middenstraat 36 in Woudenberg en De Breehoek in Scherpenzeel. Daar kunnen houdbare levensmiddelen, kleding, speelgoed, koelkasten en vriezers gedoneerd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.