Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang'

© RTV Utrecht / Richard Grootbod
ZEIST - Mensen met een hulphond maken zich grote zorgen over de komende jaarwisseling: wordt mijn hond niet geraakt door vuurwerk? Loopt hij niet zo'n trauma op dat hij niet meer te vertrouwen is? KNGF Geleidehonden pleit voor meer begrip voor mensen met een geleidehond. "Zo'n hond kijkt niet naar jou, maar moet zelf beslissen of het veilig is. Dat kan een hond die bang is niet meer".
"Ook al zou het maar een halfuur zijn, dat zou al zoveel helpen". Zeistenaar Jos Sprenkels wil een oproep doen aan Zeist om voortaan elke Oudjaarsavond een halfuur geen vuurwerk af te steken, zodat hij zijn geleidehond kan uitlaten.
Sprenkels is slechtziend en vertrouwt op straat op zijn geleidehond. "Als die schrikt en niet meer weet wat hij moet doen, dan heb ik echt een probleem. Wat moet ik dan?" Zijn oude geleidehond kon niet meer voor hem werken, want de hond kreeg last van kreupelheid. Pas na de jaarwisseling wil hij aan een nieuwe geleidehond beginnen. Hij hoopt dat er de volgende jaren in de Oudjaarsavond een vuurwerkvrije periode komt voor mensen met een hulphond. "Dan kan ik mijn nieuwe hond zonder gevaar uitlaten".
Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang'
Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang' © RTV Utrecht / Richard Grootbod

GETRAIND

KNGF Geleidehonden, één van de organisaties die geleidehonden traint, is het helemaal met de Zeistenaar eens. "Dit jaar horen we al een paar dagen voor de jaarwisseling van problemen bij mensen met geleidehonden", zegt woordvoerster Laura Wichers. "Geleidehonden worden natuurlijk getraind om niet snel in paniek te raken. Maar er is nu eenmaal geluid dat zo hard is dat een hond er sowieso van schrikt. Dat is bij een geleidehond extra vervelend, want die dieren moeten zich goed kunnen concentreren".
De honden die geleidehond worden, zijn van speciale rassen die stabieler en rustiger zijn dan andere honden. Toch is ook een geleidehond gevoelig voor plotselinge knallen. "Een gewone hond kijkt bij een plotselinge knal meteen naar jou: hoe reageert de baas? En daar meet zo'n hond dan zijn reactie op af", zegt Laura Wichers van KNGF Geleidehonden.
Je hebt geen idee hoe zwaar het ingrijpt op het leven van iemand met een geleidehond: als jouw hond weg moet omdat hij niet meer goed voor je kan zorgen.
Laura Wichers van KNGF Geleidehonden
Als de baas rustig blijft, raakt de hond ook niet in paniek. "Maar een geleidehond wordt juist opgeleid om zelfstandig besluiten te nemen, zelf te kijken of het veilig genoeg is voor de baas. Die kijkt dus niet naar jou, maar moet zelf beslissen. Dat kan een hond die bang is niet meer".
De grote angst van Jos Sprenkels is dat zijn geleidehond zo bang wordt door vuurwerk, dat hij niet meer op hem kan vertrouwen. "Ik kan eigenlijk nu een nieuwe geleidehond ophalen, maar ik wacht er liever mee tot na de vuurwerkperiode. Want ik wil niet het risico lopen dat een dier dat ik net heb, meteen een trauma oploopt".
Mocht dat toch gebeuren, dan proberen hondentrainers van KNGF Geleidehonden het dier te helpen. "Maar als een hond blijft schrikken van knallen, dan moeten we hem afkeuren. Dan gooi je een investering van veertigduizend euro weg, maar ook haal je bij iemand zijn maatje weg. Je hebt geen idee van hoe zwaar dat ingrijpt op het leven van iemand met een geleidehond: als jouw hond weg moet omdat hij niet meer goed voor je kan zorgen".

ALGEHEEL VUURWERKVERBOD

Ook KNGF Geleidehonden is voorstander van een vuurwerkvrij half uur op Oudjaarsavond. Nog beter zou de organisatie het vinden als er een verbod op consumentenvuurwerk zou komen. "Wij zijn van mening dat vuurwerk enkel in handen van professionals mag komen. Openbare ruimten moeten voor iedereen toegankelijk zijn rond de jaarwisseling, dus ook voor gehandicapte mensen met een geleidehond", schrijft de organisatie op haar website.
Jos Sprenkels hoopt dat inwoners van Zeist rekening willen houden met hem en zijn hond. "Een halfuur zonder vuurwerk zou geweldig zijn". Nu al kan hij terecht bij het Wilhelminapark, in het centrum, bij de Grote Koppel en in het Zeister bos in zijn woonplaats. Daar heeft de gemeente vuurwerkvrije zones ingesteld. Hij moet alleen wel eerst met zijn hond in zo'n vuurwerkvrije plek zien te komen.
Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.