RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Liveblog nieuwjaar: feestelijkheden voorbij, hulpdiensten maken de balans op


PROVINCIE UTRECHT - Met een feestelijke maar ook incidentrijke nacht luidt Utrecht het jaar 2020 in. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws: van gezellige nieuwjaarswensen tot minder gezellige ongeregeldheden.

Heb je een leuke of opvallende nieuwjaarsfoto? Mail 'm naar nieuws@rtvutrecht.nl en wellicht belandt 'ie in dit liveblog.

Belangrijkste nieuws:
- Hulpdiensten belaagd in Kanaleneiland, De Bilt, Vianen en Zeist
- Rijkswaterstaat waarschuwt: ga de weg niet meer op
- Grote brand in IJsselstein


13.30 uur   LIVEBLOG GESLOTEN
Dit was hem dan! Het liveblog over de jaarwisseling 2019/2020. Voor meer nieuws verwijzen we je graag door naar onze website.


11.25 uur   Nog meer aanhoudingen
De politie komt met de eerste cijfers over afgelopen nacht. Wat valt er op?
Veel incidenten door het gooien van vuurwerk naar hulpverleners.10.49 uur   Aanhouding Amersfoort voor geweld tegen hulpverlener


07.32 uur   HULPDIENSTEN MAKEN BALANS OP
Na een drukke nacht gaat de meeste hulpverleners die vannacht hebben gewerkt weer naar huis. Op Twitter wordt een korte terugblik gegeven.04.47 uur   Automobilist op de vlucht
De bestuurder van een BMW is op de vlucht geslagen, nadat hij met zijn auto te water is geraakt in Westbroek.


03.26 uur   Grote brand IJsselstein geblust
De brandweer in IJsselstein heeft het sein brand meester gegeven. Aan de Poortdijk stond een voormalig schoolgebouw in brand. Het pand lijkt onbruikbaar voor de huidige gebruiker, een weggeef- en recyclingwinkel.

 Flinke brandschade in oude school IJsselstein. Flinke brandschade in oude school IJsselstein. | Foto: Michiel van Beers


03.15 uur   Veel P2000-meldingen
De hulpdiensten zijn op oudjaarsdag vaker eropuit getrokken dan een jaar geleden. Op het P2000-netwerk is het aantal alarmeringen met bijna 11 procent toegenomen. Het gaat om landelijke cijfers.


02.55 uur   Bushokjes vernield in Soesterkwartier
In de Amersfoortse wijk Soesterkwartier zijn veel bushokjes vernield. En dat terwijl de nieuwjaarsnacht nog lang niet voorbij is...

 Een van de kapotte abri's. Een van de kapotte abri's. | Foto: Keistadnieuws


02.44 uur   Burgemeester Vijfheerenlanden snapt er niets van...
Sjors Fröhlich, de nieuwe burgemeester van Vijfheerenlanden, vindt het onbegrijpelijk dat in Vianen zo veel auto's in vlammen op gaan.02.24 uur   Brand in IJsselstein
In IJsselstein heeft in een oud schoolpand een grote brand gewoed. Het lijkt erop dat niemand gewond is geraakt. Het vuur is inmiddels gedoofd. De schade aan het gebouw aan de Poortdijk is groot.02.19 uur   Vast in de lift
Op 31 december om 23.50 uur vast komen te zitten in een lift: het overkwam dit zestal in Overvecht. De brandweer moest langskomen om de lift in de flat aan de Ivoordreef weer aan de praat te krijgen. Het moment van de jaarwisseling moesten de zes dus doorbrengen in het hokje van enkele vierkante meters. Aan de foto te zien konden ze erom lachen...

 Gelukkig zagen ze de lol er wel van in... Gelukkig zagen ze de lol er wel van in... | Foto: Ingezonden foto
01.52 uur   Brandweer belaagd in De Bilt
Burgemeester Sjoerd Potters spreekt op Twitter zijn verontwaardiging uit over een aantal incidenten in zijn gemeente. Zo zou ook hier de brandweer zijn belaagd met vuurwerk.01.36 uur   Auto rijdt water in
Langs de provinciale weg (N201) tussen Mijdrecht en Vinkeveen is een auto het water in gereden. Duikers van de brandweer zijn snel het water in gedoken, maar de bestuurder was er gelukkig al uit. De wagen wordt waarschijnlijk morgen uit het water gehaald.01.23 uur   Code oranje in provincie
Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincie Utrecht. Dit in verband met de soms zeer dichte mist in de regio.

De luchtkwaliteit boven de stad Utrecht zal vroeg op de eerste ochtend van het nieuwe jaar zeer slecht zijn volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hetzelfde geldt voor de andere drie grote steden en de stad Groningen. Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.


01.12 uur   Veel meningen over Claudia de Breij
De Oudejaarsconference van de Utrechtse Claudia de Breij zit erop. Op Twitter raken kijkers er niet over uitgepraat. De een vond het fantastisch, de ander totaal niet.00.59 uur   Geen nieuwe miljonairs
De hoofdprijs van 30 miljoen euro van de Oudejaarstrekking is helaas niet in onze provincie gevallen. De twee halve loten (15 miljoen per stuk belastingvrij) die in de prijzen vallen, zijn gekocht in Krommenie (Noord-Holland) en Enschede.


00.51 uur   Boot in de Singel in brand
Zonde... Langs de Tolsteegsingel vloog een boot in brand.00.46 uur   Wens van waterschap
Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan niet achterblijven en wenst iedereen een voorspoedig 2020 via een kekke animatie op Facebook.
00.39 uur   Houten zit er warmpjes bij
 In Houten houden kinderen zich warm bij een vuurkorf. In Houten houden kinderen zich warm bij een vuurkorf. | Foto: RTV Utrecht / Mark van der Wel


00.30 uur   Café Vinkeveen ontruimd
In café 's Anders in Vinkeveen verliep de jaarwisseling niet helemaal volgens planning: rond middernacht hing er opeens rook in de kroeg aan de Herenweg. De brandweer rukte met veel materieel uit, maar toen ze arriveerden was iedereen al buiten. Er bleek geen groot vuur te zijn. De cafébezoekers zijn voor de zekerheid door ambulancepersoneel gecheckt.


00.24 uur   Bruisend Bunnik
 Ook in Bunnik kleurt de lucht alle tinten van de regenboog. Ook in Bunnik kleurt de lucht alle tinten van de regenboog. | Foto: Ingezonden foto


00.21 uur   Vuurwerk boven Utrecht
Vuurwerk in Utrecht!

00.18 uur   In TivoliVredenburg is een nieuwjaarsfeestje aan de gang. Bezoekers hebben vanaf de bovenste etages een mooi uitzicht over het vuurwerk.


 Uitzicht vanuit Tivoli. Uitzicht vanuit Tivoli. | Foto: Lisa Matulessya
00.07 uur   Wensen van de burgemeester
Meerdere burgemeesters uit onze provincie sturen via Twitter al binnen enkele minuten na middernacht een nieuwjaarsgroet de wereld in.

00.04 uur   ME ingezet in Kanaleneiland
De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar op de Marshalllaan van meerdere kanten vuurwerk op hulpverleners werd afgevuurd.

 Agenten in Kanaleneiland. Agenten in Kanaleneiland. | Foto: Michiel van Beers


00.00 uur   Wielrenners komen eraan
2020 wordt natuurlijk het jaar van de Vuelta. Daar herinnert de organisatie ons nog even aan met deze tweet. Check hier wat Utrechters nog meer te wachten staat in 2020.

23.29 uur   Onrustig in Overvecht
Eerder vanavond was het onrustig in Overvecht, bij de Tigrisdreef. Bewoners vernielden bushokjes, de politie heeft drie personen aangehouden. Een omstander maakte deze foto.

 Onrust bij een flat aan de Tigrisdreef. Onrust bij een flat aan de Tigrisdreef. | Foto: Roxana
23.28 uur   Groot alarm in het noorden van Nederland
Het KNMI geeft code rood af voor Friesland, Groningen en Drenthe vanwege de dichte mist. In Utrecht geldt vooralsnog 'slechts' code geel.23.20 uur   Aanhouding in Vianen
Burgemeester Sjors Fröhlich meldt dat er in Vianen één verdachte is aangehouden na het bekogelen van de hulpdiensten, eerder op de avond.


22.58 uur   Uit de oude doos
Het Utrechts Archief heeft een leuk filmpje van de jaarwisseling precies 50 jaar geleden.


22.25 uur   Oudejaarsconference Claudia de Breij
De Utrechtse Claudia de Breij is zojuist begonnen aan haar Oudejaarsconference. Ze heeft een pandapak aan, als verwijzing naar de panda's in Rhenen. Nu live op NPO 1.
22.10 uur   Rustig in Bunschoten
Agenten Serena en Peter laten weten dat het in Bunschoten voorlopig een rustige jaarwisseling is. Sereen, zou je kunnen zeggen.21.53 uur   Politie bekogeld in Kanaleneiland
Na Vianen is het ook 'raak' in het Utrechtse Kanaleneiland.

21.43 uur   Dom klinkelt naar 2020
Ben je in het centrum? Dan krijg je hier zeker wat van mee.21.32 uur   Arrestaties in Overvecht
Drie verdachten zijn op heterdaad betrapt bij het vernielen van bushokjes in het Utrechtse stadsdeel Overvecht.21.12 uur   Auto mist oprit
Dat het opletten geblazen is met de mist, weet een chauffeur in Breukelen nu ook. De automobilist zag weinig door de mist en nam de bocht bij de oprit A2 te ruim. Een berger sleepte de wagen weer de weg op.

 Bij de oprit naar de A2 ging het mis Bij de oprit naar de A2 ging het mis | Foto: petershotnews.nl


20.42 uur   Rijkswaterstaat: 'Ga de weg niet op'
Ga de weg alleen nog op als het niet anders kan, dat adviseert Rijkswaterstaat. Dat heeft vooral te maken met de mist die in grote delen van het land hangt. Wie toch de weg op moet wordt geadviseerd mistlampen te gebruiken, snelheid aan te passen en gepaste afstand te bewaren tot voorliggers.


19.55 uur   Burgemeester Fröhlich: 'Politie en brandweer met vuurwerk bekogeld'
In Vianen zijn politie en brandweer bekogeld met vuurwerk. Dat meldt burgemeester Sjors Fröhlich op Twitter. De burgemeester loopt vandaag een dag met hulpboa's in Vijfheerenlanden mee. Hij schrijft: "Volstrekt onacceptabel dus tolereren we ook niet."

17.29 uur   Stookalert
Het RIVM heeft een stookalert gedaan. Het instituut waarschuwt dat houtrook naar verwachting vanavond extra schadelijk is. Dat komt door de smogvorming door vuurwerk, een slechte combinatie met de rook van kachels. Het RIVM schrijft: "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met bestaande luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. Als de lucht al verontreinigd is door de stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk, kan houtrook deze klachten (nog verder) verergeren."

Naar verwachting is de lucht morgen geklaard.


17.10 uur   Carbid in De Bilt
Carbid schieten is niet alleen voor Tukkers, Drenthenaren en Achterhoekers. Ook in de Bilt weten ze wel raad met een melkbus. Met waterpoloballen knalt Carbid Team De Bilt zich richting het nieuwe jaar.

 Carbid in De Bilt Carbid in De Bilt | Foto: www.fotokoning.nl


16.34 uur   Vuurwerkschade
Officieel mag vuurwerk nog niet afgestoken worden, maar dat gebeurt wel. Met her en der al schade tot gevolg. Zo sneuvelde bij de Amersfoortse basisschool Zwaluwnest een ruit, vermoedelijk door illegaal vuurwerk.

 Schade bij een basisschool in Amersfoort Schade bij een basisschool in Amersfoort | Foto: AS Media

In Vianen zorgde een verdwaalde vuurpijl voor een brandje op een dak. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het vuur onder controle. Toch is er veel schade aan het pand.

 Brand door een vuurpijl in Vianen Brand door een vuurpijl in Vianen | Foto: JS Multimedia

Burgemeester Sjors Fröhlich loopt vandaag met boa's in zijn gemeente mee. Hij was ter plaatse bij de dakbrand.14.31 uur   KNMI: code geel in Utrecht
Het KNMI waarschuwt ook voor de mist: code geel. Door het vuurwerk kan het zicht rond de jaarwisseling minder worden dan 50 meter. De mist lost op Nieuwjaarsdag geleidelijk op.


13.42 uur   Dichte mist in midden-Nederland
Weggebruikers moeten volgens de ANWB vanavond en vannacht rekening houden met zeer slecht zicht en gevaarlijke rij-omstandigheden. Het zicht kan zo slecht zijn dat het de vraag is of de visite na de viering van oud en nieuw nog wel kan thuiskomen. Ook vanmiddag is het mistig.

13.24 uur   Vuurwerkvrije zones
Ben je het vuurwerk zat? Check hier alle vuurwerkvrije zones in de provincie Utrecht. In andere zones mag vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken.11.39 uur   Drukte bij oliebollenkramen
Bij diverse oliebollenkramen in de regio staan lange rijen, zoals hier op het Euterpeplein in Amersfoort.

 De oliebollenkraam op het Euterpeplein. De oliebollenkraam op het Euterpeplein. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
10.26 uur   Overleg gemeente Utrechtse Heuvelrug
"Oud en Nieuw overleg met alle partners om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen", twittert de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug vanochtend.

10.19 uur   Slechtziende Zeistenaar pleit voor vuurwerkvrij halfuur: 'Mijn geleidehond is bang'
Mensen met een hulphond maken zich grote zorgen over de komende jaarwisseling: wordt mijn hond niet geraakt door vuurwerk? Loopt hij niet zo'n trauma op dat hij niet meer te vertrouwen is? KNGF Geleidehonden pleit voor meer begrip voor mensen met een geleidehond.

09.51 uur   'Jaarwisseling is hoogrisico-evenement'
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie roept op de jaarwisseling feestelijk te vieren en politiemensen en hulpverleners te ontzien. "Wat een feest moet zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar", stelt Akerboom in een nieuwjaarswens op Twitter.

08.06 uur   Aangepaste dienstregeling
Bussen van Syntus rijden vandaag tot 20.00 uur, daarna stopt de dienstregeling. Op 1 januari geldt een zondagsdienstregeling.

06.58 uur   Kans op zeer dichte mist tijdens jaarwisseling
Vandaag kan er in de loop van de dag in het midden van het land plaatselijk (dichte) mist ontstaan.

06.26 uur   Autobranden
In de stad Utrecht zijn gisteravond en vannacht verschillende auto's in vlammen opgegaan. Het ging mis op de Rooseveltlaan, Orinocodreef, Lijsterstraat, Alexander de Grotelaan, Sjanghhaidreef en Kollumerland. Ook vloog er een garagebox in brand, meldt de Veiligheidsregio Utrecht.

22.50 uur   Vernielingen in Bunschoten
In Bunschoten hebben agenten het maandagavond vooral druk gehad met vuurwerkgerelateerde meldingen, meldt de politie op Twitter.

20.23 uur   Meld autobranden
De afgelopen jaren worden tijdens Oud en Nieuw steeds vaker auto's in brand gezet. Vooral in de stad Utrecht gebeurt dat vaak. De gemeente doet daarom een oproep aan alle inwoners die iets verdachts zien: bel 1-1-2 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).
20.13 uur   Vuurwerk met mate
Veel gemeentes hopen dat het rustig blijft qua vuurwerkoverlast. Steeds vaker laait de discussie op of de knallers nog wel van deze tijd zijn. De Tweede Kamer boog zich er onlangs zelfs over.

Vuurwerk afsteken mag van 18.00 uur 's avonds tot 2.00 uur 's nachts. Veel steden en dorpen hebben vuurwerkvrije zones ingesteld, bijvoorbeeld bij bejaardentehuizen of kinderboerderijen. Zie hier een overzicht.

17.00 uur   Vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bakken oliebollen voor onderhoud Grote Kerk
In Wijk bij Duurstede worden honderden oliebollen bezorgd als onderdeel van een inzamelingsactie voor de Grote Kerk. Het initiatief voor de jaarlijkse actie komt van de Hervormde gemeente te Wijk bij Duurstede.

 Extra politie-inzet in Vianen Extra politie-inzet in Vianen | Foto: JSMultimedia


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -