Burgemeester snapt niets van bekogelen agenten in Vianen: "Echt het ergste dat er is"

Blussers doven een van de vele autobranden vannacht in Vianen.
Blussers doven een van de vele autobranden vannacht in Vianen. © JS Multimedia / ANP
VIANEN - Sjors Fröhlich, de kersverse burgemeester van Vijfheerenlanden, heeft een heftige nacht achter de rug. De voormalig journalist liep tijdens zijn eerste Oud en Nieuw als burgervader mee met de hulpdiensten en is zich een hoedje geschrokken van de chaos in Vianen. Daar brandde de ene na de andere auto af en moest de Mobiele Eenheid meerdere keren ingrijpen. "Dit moeten we echt niet willen. Dit kan gewoon niet."
Vooral in de wijk De Hagen, waar onlangs nog de zus van topcrimineel Ridouan T. werd aangehouden, In de rest van de gemeente Vijfheerenlanden verliep de jaarwisseling relatief rustig.
- Meneer Fröhlich, u dacht ik loop even een avondje mee met de brandweer...
"Ja, ik ben eigenlijk de hele dag al onderweg en vanavond inderdaad aan het rondrijden in onze gemeente. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Het is echt met geen pen te beschrijven dat mensen het in hun hoofd halen om een ruit in te tikken van een auto, daar vuurwerk in te gooien en te gaan kijken hoe die auto totaal afbrandt. Ik denk dat we nu misschien wel op twaalf of dertien auto's zitten die volstrekt vernield zijn. Dat kan niet waar zijn."
Ik heb net politiemensen gesproken die vanaf vanmiddag in touw zijn en nog niet eens gegeten hebben.
Burgemeester Fröhlich
- U hebt ook inwoners gesproken, wat zeggen zij?
"Die hebben natuurlijk dezelfde schok als ik. Ik heb ook mensen gesproken van wie de auto's zijn. Dat wil je niet meemaken. Ik zie hier drie auto's ernstig beschadigd en twee volledig afgefikt. Mensen willen dit niet, niemand wil dit. En ik begrijp ook niet dat iemand dit in z'n hoofd haalt. Ik ben ook jong geweest; dan doe je met Oud en Nieuw wat dingen en vliegt er weleens wat in de fik, maar dit is gewoon doelbewust auto's in de brand steken."
- Heeft de politie al daders kunnen pakken?
"We hebben in elk geval één aanhouding verricht en we zijn aan het kijken of we er nog meer kunnen verrichten, maar dat is heel lastig. Dit gebeurt in het donker. Je gooit wat vuurwerk naar binnen en je rent weg. En eigenlijk zie je pas een paar minuten later wat het resultaat is. Dan zijn de daders alweer gevlogen."
- In De Hagen was het ook onrustig. Wat is daar gebeurd?
"Daar zijn ook een aantal auto's in brand gestoken. En wat nog ernstiger is, vind ik, is dat in de loop van de avond - voor twaalf uur - mensen van de brandweer en van de politie bekogeld zijn met vuurwerk. En dat vind ik echt het ergste dat er is. Er zijn collega's van de ME gekomen om daar de boel te ontzetten, zodat de hulpdiensten hun werk konden doen. Maar het is natuurlijk volstrekt van de gekke, dat we de ME moeten gaan oproepen om een brand te blussen. Ik bedoel: waar zijn we nou mee bezig?"
Als jij hier ergens woont en je ziet achter elkaar auto's in de fik vliegen, dan lig je niet lekker te slapen, natuurlijk.
Burgemeester Fröhlich
- Hoe is het met de bekogelde agenten en brandweermedewerkers?
"Gelukkig geen gewonden. Mensen schrikken wel en zijn ook heel erg boos, natuurlijk. Je moet je voorstellen: het gaat om politie en brandweer. Zij zien hun gezin de hele avond niet. Die maken niet het twaalfuurmoment mee. Ik heb net politiemensen gesproken die vanaf vanmiddag in touw zijn en nog niet eens gegeten hebben. Ik was bij een autobrand waar de brandweer moest inpakken, omdat er weer een andere autobrand was. Het is echt volstrekt idioot."
- Toch is de veiligheid ook uw verantwoordelijkheid. Wat kunt u doen?
"Nu moeten we gewoon kijken of we alles kunnen blussen en zo veilig mogelijk kunnen houden. En dan moeten we heel goed gaan kijken waar dit vandaan komt en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Hier moeten we echt wat mee."
- Het geeft een hoop onrust...
"Ja, natuurlijk. Als jij hier ergens woont en je ziet achter elkaar auto's in de fik vliegen, dan lig je niet lekker te slapen, natuurlijk. Dit moeten we echt niet willen. Dit kan gewoon echt niet.
RTV Utrecht-verslaggever Annemarie de Wit woont in Vianen en maakte de onrust van wel heel dichtbij mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.