Kamerleden werken aan ban op vuurwerk, politievakbond wil ook een verbod

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/VEENENDAAL - GroenLinks slaat de handen ineen met de Partij voor de Dieren om consumentenvuurwerk te verbieden. De PvdD presenteerde maandag al een plan voor een initiatiefwet. De partijen besluiten daarin samen op te trekken, meldt GroenLinks.
"Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen." Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk.

BURGEMEESTER KATS

In onze regio pleitte onder meer burgemeester Kats van Veenendaal al eerder voor een vuurwerkverbod. "Als je objectief naar dat hele Oud en Nieuw kijkt, dan is het het onveligste feest in Nederland wat we met elkaar vieren. Het vuurwerk is zo professioneel geworden, ook het consumentenvuurwerk, terwijl we eigenlijk allemaal amateurs zijn. De enige oplossing is dat we een afsteek- en verkoopverbod krijgen", aldus Kats.
Het kabinet is nog niet voor een algemeen verbod. De linkse partijen willen daarom dat het vanuit de Tweede Kamer wordt geregeld. Daarbij moet 'kindervuurwerk', zoals sterretjes, wel toegestaan blijven. Ook georganiseerde vuurwerkshows, bijvoorbeeld door gemeenten, worden dan niet verboden.

ONRUSTIG VERLOOP

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei voor de jaarwisseling overigens tegen De Telegraaf dat hij niet uitsluit alsnog een totaalverbod voor te stellen, als oud en nieuw onrustig zou verlopen.
In de zomer besloot het kabinet al tot een verbod op het zwaarste consumentenvuurwerk, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen. De politie en de burgemeesters van de grote steden vinden dat deze maatregel niet ver genoeg gaat.

POLITIEVAKBOND

Politievakbond ACP in Leusden pleit ook opnieuw voor het verbod op het knalvuurwerk. "Je voorkomt hiermee niet alles. Het vuurwerk afsteken en los gaan tijdens oud en nieuw is een soort gewoonte geworden. Daar kun je niet zomaar mee ophouden. Je hebt daar een lange adem voor nodig."
Ook afgelopen jaarwisseling deden zich in onze provincie weer veel incidenten voor met vuurwerk. Zo raakte in Utrecht een agent gewond, toen deze bekogeld werd met vuurwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.