OM: Jonge kinderen aangehouden voor geweld in de nieuwjaarsnacht

In Utrecht moest de ME eraan te pas komen tijdens Oud en Nieuw
In Utrecht moest de ME eraan te pas komen tijdens Oud en Nieuw © Michiel van Beers
PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie in Utrecht is druk met het onderzoeken wat groepen jongeren tijdens Oud en Nieuw hebben uitgehaald. Ook het grote aantal autobranden in Vianen is volgens het OM Midden-Nederland opvallend. Dat is een eerste indruk van de strafbare zaken die na de nieuwjaarsnacht bij het OM zijn gemeld.
De politie heeft na de viering van de jaarwisseling 37 verdachten aangeleverd bij het OM. Volgens woordvoerder Mary Hallebeek komen veel jongere verdachten uit Utrechtse wijken Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen die zich in groepen hebben misdragen. "Daar zitten hele jonge kinderen bij", zegt Hallebeek. "Tenminste, ik vind 13 of 14 jaar heel jong om al aangehouden te worden voor openlijk geweld in de nieuwjaarsnacht."

GEEN SNELRECHT

Geen van de 37 verdachten krijgt dit jaar een snelrechtzitting, een rechtszaak waarbij de verdachte kort na het vergrijp een uitspraak van de rechter hoort. Acht zaken komen helemaal niet voor de rechter. Het gaat dan om belediging, bedreiging en vernieling, waarbij de officier van justitie er zelf met de verdachte uit is gekomen met een boete, een doorverwijzing naar bureau Halt of een taakstrafzitting.
Wij eisen altijd hoge straffen voor geweld tegen hulpverleners, maar we moeten ook vaststellen dat het daar niet mee stopt.
Mary Hallebeek, OM Midden-Nederland
Volgens Hallebeek heeft het OM bij veel verdachten meer tijd nodig om precies uit te vinden wat hun aandeel is geweest in de vergrijpen. "Het ingewikkelde met bijvoorbeeld groepen is de vraag wie nu wat heeft gedaan. Je moet ze allemaal horen. Je hebt ook te maken met ontkennende verdachten en dan heb je ander bewijs nodig."

GEWELD TEGEN HULPVERLENERS

Opmerkelijk in de nieuwjaarsnachtcijfers van het OM is dat het aantal geweldszaken tegen hulpverleners vannacht ongeveer gelijk is gebleven aan dat van vorig jaar. Het OM denkt daar zeker niet licht over, aldus Hallebeek. "Sowieso zien we Oud en Nieuw als een evenement en qua strafverzwaring behandelen we dat ook zo. En doe je tijdens zo'n evenement dan ook nog iets gewelddadigs tegen bijvoorbeeld een ambulancemedewerker of brandweerman, dan vragen we nog eens een hogere straf."
Toch is het nog maar de vraag of die benadering werkt. "Wij eisen altijd al heel hoge straffen en dan is het natuurlijk aan de rechter om daarover te beslissen", zegt Hallebeek. "Maar we moeten ook vaststellen dat het daar niet mee stopt. Helaas hebben we dit jaar weer tien zaken van geweld tegen hulpverleners. Het neemt dus niet af."

AUTOBRANDEN VIANEN

Vianen viel dit jaar bij het OM Midden-Nederland op door het ongewoon hoge aantal autobranden. "In andere jaren piekte vooral Utrecht", zegt Hallebeek. "Nu zien we opeens ook veel autobranden in Vianen en dat is wel verontrustend. Hoe dat komt en wie daar achter zitten zoeken we op dit moment nog uit."
Het totale aantal zaken dat het OM vandaag uit Utrecht, Flevoland en Het Gooi heeft gekregen is met 37 ongeveer gelijk aan vorig jaar. Strafrechtelijk gezien was het in de stad Utrecht een stuk onrustiger dan in bijvoorbeeld Hilversum, Almere of Lelystad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.