RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe voorzitter vakbond CNV: 'We moeten weer meer in de haarvaten van de samenleving zitten'

PROVINCIE UTRECHT - Vakbond CNV heeft een nieuwe voorzitter. Piet Fortuin staat vanaf vandaag aan het roer van de vakbeweging in Utrecht. Hij volgt Arend van Wijngaarden op die met pensioen gaat. Onder leiding van Fortuin moet de vakbond de komende tijd weer meer zichtbaar worden, zegt de nieuwe voorzitter.

"Dat we weer meer naar de mensen toegaan om te horen van wat er nu feitelijk speelt bij jou op de werkvloer, bij jou in de winkel, bij jou in de kantine", vertelt Fortuin. Hij wil van de bond weer een beweging wil maken. Voor en door leden. "Meer luisteren naar mensen en dat dan vervolgens naar cao-tafels en Den Haag toebrengen. We hebben een belangrijke taak om weer meer in de haarvaten van de samenleving te gaan zitten."

GEKTE OP DE ARBEIDSMARKT
2019 was voor vakbond CNV, maar ook voor andere bonden, een onrustig jaar. Er werd massaal gestaakt en er waren tal van manifestaties. "Er is veel onrust, dus mensen komen in beweging. Je ziet het in heel Europa. Mensen gaan veel meer de straat op dan tien jaar geleden." Volgens Fortuin is er sprake van gekte op de arbeidsmarkt. Hij spreekt van een nieuwe onderklasse die dreigt te ontstaan doordat steeds meer mensen een onzeker contract hebben.

Ondanks dat er genoeg werk aan de winkel is, zien vakbonden hun ledenaantallen al langere tijd teruglopen. Ook CNV. "Tachtig procent van de Nederlanders vindt de vakbeweging nog steeds erg zinvol. Jammer genoeg worden er te weinig mensen lid, dat klopt. Maar ik heb wel het gevoel dat maatschappelijk gezien er een tendens te zien is, waarbij mensen toch weer meer bereid zijn om zich te verenigen en in beweging te komen. Je ziet het met jongeren in het milieu, je ziet het met al die manifestaties. Je ziet dat mensen zich weer met maatschappelijke problematiek bezighouden."

De vakbeweging is volgens Fortuin dan ook springlevend. "Mensen laten merken dat ze in toenemende mate bereid zijn om in beweging te komen om te laten zien dat ze een punt hebben." De eerste acties voor komend jaar zijn dan ook al gepland. Eind januari leggen bijvoorbeeld de leraren twee dagen het werk neer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -