RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Honderden reacties op emotioneel verhaal van Amersfoortse agent die belaagd werd met vuurwerk

AMERSFOORT - Het verhaal van de Amersfoortse hoofdagent Kadir Duran die nog altijd aan het herstellen is nadat hij drie jaar geleden werd getroffen door vuurwerk, leidt tot honderden reacties op Facebook. In het door de politie geplaatste interview zegt Duran dat hij nog altijd veel last heeft van hoofdpijn, concentratieproblemen en oorsuizen. Ook is hij door het incident deels doof geworden. "Mijn werk is mijn hobby. Ik ging elke dag met plezier op pad, meldingen rijden. Maar dan, patsboem, is het over. Dat voelt heel onrechtvaardig."

Het begint op 1 januari 2017. Duran surveilleert in de wijk Kruiskamp in Amersfoort. Als de hoofdagent en zijn collega zwaar vuurwerk horen afgaan, gaan ze erop af. Dan gaat het mis. Duran wordt door een explosie naar voren geworpen. Vermoedelijk gaat het om een lawinepijl, zegt de agent ."Dit was geen vuurwerk meer, dit was gewoon een bom. Ik was misselijk, duizelig en ik had een brandend gevoel in mijn linkeroog, wat ik zag was wazig. Ook hoorde ik geen geluiden meer, er was alleen een hoge, pijnlijke pieptoon."

GEHOORVERLIES
De gevolgen zijn groot voor de Amersfoortse agent. Hij verliest het bewustzijn en wordt pas wakker in een politiebusje op weg naar het ziekenhuis. Later blijkt dat zijn gehoorzenuwen blijvend zijn beschadigd. "Ik had 50 tot 55 decibel verlies aan beide oren en had het gehoor van een tachtigjarige."

Na maandenlang uit de roulatie te zijn geweest, gaat Duran weer de wijken in als agent. Dat blijkt te snel, hij krijgt een burn-out. Later werkt hij samen met een psycholoog verder aan zijn herstel en draait hij bureaudiensten. De agent hoopt binnenkort zover te zijn dat hij de straat weer op kan.

Het emotionele verhaal van de agent leidt tot honderden reacties op Facebook, waarin velen hun steun betuigen en schande spreken van het afsteken van vuurwerk bij hulpverleners.

BESTOOKT
Het belagen van agenten met vuurwerk is de politie al jarenlang een doorn in het oog. Ook dit jaar werden agenten bestookt. Zo werden op 31 december agenten in Kanaleneiland bekogeld met vuurwerk toen ze gingen kijken bij een kapotte lantaarnpaal die over de weg hing. Een ruit van hun dienstauto sneuvelde daardoor. Aan de Tigrisdreef in Overvecht ging het eveneens mis. Hier liep een agent een gescheurd trommelvlies op toen er vuurwerk naar hem werd gegooid.

Politiechef Erik Akerboom pleit al langer voor een uitbreiding van het vuurwerkverbod. Hij herhaalde die boodschap gisteren nog. "We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken", vindt Akerboom.

De politiechef zegt ook dat agenten dit jaar weer vaker met vuurwerk zijn aangevallen dan de jaren hiervoor. Justitieminister Ferd Grapperhaus trekt nog geen conclusies over de opnieuw onrustig verlopen jaarwisseling. Hij wacht af tot de politie de schade heeft opgenomen en verslag uitbrengt. De minister waarschuwde aan de vooravond van oud en nieuw dat hij het zelf afsteken van vuurwerk mogelijk verder aan banden legt als het blijft misgaan.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -