RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Paleis Soestdijk sluit na dertien jaar de deuren weer

SOESTDIJK - Paleis Soestdijk sluit dit weekend de deuren voor het publiek. Het paleis in Baarn is daarna alleen nog bij uitzondering te bezichtigen.

Belangstellenden hebben dertien jaar lang binnen kunnen kijken in het historische gebouw waar Koningin Juliana en Prins Bernhard sinds 1937 hebben gewoond. Na hun overlijden in 2004 kwam het paleis leeg te staan. Ruim twee jaar later werd het landgoed, dat weer in handen van de staat was gekomen, opengesteld voor het publiek.

EVENEMENTEN IN PALEISTUIN
MeyerBergman Erfgoed Groep nam het paleis in 2017 over en beloofde het twee jaar lang ieder weekend open te stellen. Zondagmiddag komt aan die periode een eind, maar wie dan toch nog een kijkje wil nemen in de voormalige koninklijke residentie krijgt nog een paar keer de kans.

Komend jaar zijn er nog evenementen in de paleistuin, zoals de jaarlijkse Royal Run, Koningsdag met Omroep Max en diverse popconcerten. Op die dagen gaan de deuren alsnog heel even van het slot.

HUIZEN OP HET TERREIN
Paleis Soestdijk wordt de komende jaren gerenoveerd en het landgoed krijgt een nieuwe functie. De plannen om er een ontmoetingsplaats voor 'innovatief en ondernemend Nederland' van te maken zijn echter nog niet definitief, omdat de financiering afhangt van het aantal huizen dat op het terrein mag worden gebouwd.

De provincie vreest dat de cultuurhistorie en de natuur teveel worden aangetast door de woningen die MeyerBergman naast het paleis wil bouwen en ook de gemeenteraad van Baarn aarzelt. De betrokken partijen overleggen nu hoe de toekomst van Soestdijk ingevuld moet worden.

MeyerBergman zegt dat door de opstelling van de overheden een tekort van 11 miljoen euro dreigt. Het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan voor het landgoed heeft door de discussie vertraging opgelopen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -