RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Veenendaal haalt in nieuwjaarstoespraak uit naar Den Haag

VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal heeft in zijn nieuwsjaartoespraak forse kritiek geuit op de landelijke overheid. Kats vindt dat gemeentes zoals Veenendaal financieel in het nauw komen door het beleid uit Den Haag.

Dat komt vooral door de zorgen rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Door die wet moeten gemeenten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Voor financiering hiervan zijn de gemeenten afhankelijk van de Rijksoverheid. Ze krijgen hiervoor geld uit het gemeentefonds. Maar veel gemeenten klagen al langer dat deze rijksbijdrage veel te klein is.

"Blijvende aandacht is nodig voor de gemeentefinanciŽn," zegt Kats dan ook. "Met een rijksoverheid die de gemeente als uitvoeringsloket lijkt te zien en in financieel opzicht als sluitpost, zijn we geen partners voor elkaar."

De burgemeester heeft een duidelijke oproep aan Den Haag: "Zie ons als volwaardige partner; met de ruimte voor enerzijds onze eigen, politieke afwegingen en anderzijds voldoende financiŽle middelen om onze taken te kunnen doen."

Kats ging in zijn toespraak ook in op zijn eerste jaar als burgemeester van Veenendaal. Het ambt bevalt hem goed. Zo zegt hij te hebben genoten van de persoonlijke gesprekken die hij met de inwoners kon voeren. Al vindt hij wel dat Veenendalers minder bescheiden mogen zijn. "Veenendaal en Veenendalers mogen best eens wat meer trots zijn en trotsheid uitstralen! Er gaat heel veel goed, we zijn een bedrijvige stad en gunnen vaak ook anderen de ruimte," vindt de burgemeester.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -