Burgemeester Jan van Zanen wil ook een vuurwerkverbod

© Fotostudio Red Green Blue
UTRECHT - De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen roept zijn partij de VVD op om mee te werken aan een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Die oproep deed hij in het radioprogramma 1op1 van KRO-NCRV.
"Ik ben al heel lang voor een vuurwerkverbod. Op dat punt ben ik het oneens met de VVD", zei hij op NPO Radio 1. "Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen. Ik ben wel voor de weg van de geleidelijkheid."

VUURWERKLUWE ZONES

In de stad Utrecht is de weg naar een verbod al een aantal jaren geleden ingezet, zei Van Zanen. "Zolang er geen landelijk verbod is, zijn we begonnen met vuurwerkluwe zones. Nu hadden we vuurwerkvrije zones, alle parken zijn vuurwerkvrij. Maar ik ben voor een verbod, punt."
In het radioprogramma zei Van Zanen zich tijdens de jaarwisseling 'rotgeschrokken' te zijn van wat hij zag in het arrestantenblok van de politie. "Onvoorstelbaar. Daar zat in mijn ogen een klein kind vast. Niet voor kattenkwaad, maar voor misdrijven."
Het liefst ziet hij dat er vanuit bijvoorbeeld het OM enige drang wordt uitgeoefend op ouders van deze kinderen, door ze bijvoorbeeld huisarrest te geven.
Beluister hieronder een stukje van het interview:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.