Utrechtse vader van te water geraakte peuter: 'Het was een noodlottig ongeval'

© Van Oost Media
UTRECHT - De Utrechtse vader van het 3-jarige jongetje dat overleed nadat het in het Drentse Ubbena te water was geraakt, zegt dat het ging om 'een noodlottig ongeval'. Dat laat hij via zijn advocaat weten, meldt RTV Drenthe.
De 39-jarige man werd op 19 december aangehouden. Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag en onttrekking aan het wettelijke gezag. Zijn zoontje belandde en dag eerder in het water van het Noord-Willemskanaal en werd daar door hulpdiensten in zeer kritieke toestand uitgehaald. De peuter overleed op oudejaarsavond.
Advocaat Judith Kwakman komt nu met een korte verklaring aan RTV Drenthe. Ze laat weten dat de Utrechter na zijn arrestatie 'bij de politie een uitgebreide verklaring heeft afgelegd, waarin hij aangegeven heeft dat het een noodlottig ongeval betrof, waarbij zijn zoontje uitgegleden is en te water is geraakt. De vader is het water ingegaan om hem te redden, wat helaas niet lukte.'
Volgens de advocaat heeft de Utrechter daarna 112 gebeld en de juiste locatie doorgegeven. Kwakman bestrijdt daarmee verhalen dat de man 'al dan niet met opzet' de verkeerde plek had doorgegeven.

OM TWIJFELT

Het Openbaar Ministerie betwijfelt of de vader het juiste verhaal vertelt. "Wij zetten vraagtekens bij de verklaring van de verdachte", zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe. Nu het jongetje is overleden wordt de aanklacht tegen de man veranderd van 'poging tot doodslag' naar 'doodslag'.
De ouders van het jongetje waren sinds 2017 bekend bij jeugdzorgorganisatie SAVE, meldde het AD eerder. "Het bericht kwam binnen als een bom en raakt onze mensen persoonlijk", liet regiomanager Rob Spaan gisteravond aan diezelfde krant weten.
Het jongetje werd vorig jaar op advies van de Raad voor de Kinderbescherming door de rechter onder toezicht gesteld, omdat er grote zorgen waren over de opvoedsituatie. Volgens Spaan doet de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nu onderzoek naar het handelen van SAVE.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.