RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kerstboom de deur uit: inleveren huurboom en tijgers tuigen af

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het eerste weekend van januari is steevast het moment om de kerstboom het huis uit te doen. Gemeenten organiseren dan namelijk inzamelacties en de ongeschreven regel is nou eenmaal dat de versierde boom met Driekoningen weer weg moet zijn. De traditionele kerstboomverbranding is anno 2020 alleen niet meer zo aan de orde. Er is een scala aan manieren om van de uitgediende dennenboom af te komen.

In Houten is 2020 het jaar van de laatste kerstboomverbranding. Woensdag 8 januari gaat om 19:30 nog één keer de fik in een stapel bomen. De gemeente komt hiermee 70 procent van de inwoners tegemoet. Zij gaven in een enquête aan dat ze liever een milieuvriendelijke verwerking van de feestboom willen.

LEASEBOOM
Het afgelopen jaar heeft de duurzame huur- of leaseboom ook een vlucht genomen. Bij het Utrechtse Griftpark komen mensen hun kerstboom terugbrengen. Kerstboomkweker Robert Kroeze heeft het over een verdubbeling van het aantal bomen en laadt de retour gekomen exemplaren in een aanhanger: "Ik verwacht dat we vandaag weer vijfhonderd bomen meenemen en gaan herplanten. Dat doen we in een bos tussen Achterveld en Barneveld."

Kroeze voorziet voor komende Kerst weer groei van de huurboom en lobbyt bij landgoedeigenaren voor grond om de bomen op kwijt te kunnen. Verhuren gaat namelijk maar één keer, want de boom wordt toch lelijker nadat de versiering eraf is.

TIJGERS TUIGEN BOOM AF
In Dierenpark Amersfoort kunnen bezoekers ook met hun boom terecht. Bij de entree is een inzamelpunt, van daaruit krijgt ieder dierenverblijf zijn deel van de naaldbomen. Vooral de tijgers trekken veel bekijks als ze hun traktaties krijgen opgediend. Verzorger Marc Belt: "Ze doen weken met een boom. Het zorgt ervoor dat de nagels en de tanden goed schoon worden."

Een verscholen stuk vlees tussen de takken lokt de tijgers naar de kerstbomen.

Tijgers tuigen kerstboom af


KINDEREN
In verreweg de meeste gemeenten is het inzamelen van kerstbomen vooral een aangelegenheid voor de jeugd. Met 50 cent per boom is een middagje bomen slepen een leuke aanvulling op het zakgeld, al zit er wel een plafond aan de bijverdienste. In Woerden kunnen kinderen bijvoorbeeld maximaal twintig bomen inleveren en dus niet meer dan tien euro bijschrijven.

Die kerstbomen gaan dus niet in vlammen op, maar gaan de versnipperaar in. Het leeuwendeel van de bomen uit 2019 eindigt als laag op wandelpaden, strooisel in stallen of kattenbakkorrels.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -