RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Laatste dag Paleis Soestdijk druk bezocht

1/5
BAARN - Honderden bezoekers grepen vandaag nog hun kans om een kijkje te nemen in Paleis Soestdijk. Het paleis stopt met de reguliere openstelling en is dit jaar alleen nog te bezoeken bij grote evenementen zoals Open Monumentendag en tijdens concerten in de zomer. Alle tickets online waren overdag al uitverkocht en ook bij de deur moesten mensen worden teleurgesteld.

 Paleis Soestdijk Paleis Soestdijk | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Het paleis is bijna zeventig jaar bewoond geweest, onder anderen door prinses Juliana en prins Bernhard. Afgelopen dertien jaar zijn hun privé-vertrekken en de historische kamers van de Russische prinses Anna Paulowna wekelijks open geweest voor publiek. Maar dat doek is nu gevallen en na dit weekend kun je niet zomaar meer naar binnen.

Directeur Frans van der Avert is blij te zien dat veel mensen deze dag een bezoek brengen aan het paleis. Hij snapt wel dat mensen van deze gelegenheid gebruik maken maar wil toch ook wel benadrukken dat de deuren niet helemaal op slot gaan voor publiek. "We blijven dit jaar nog open voor mensen die zalen willen huren en voor mensen die bijeenkomsten willen organiseren zoals recepties en diners. En bij evenementen zoals Open Monumentendag en concerten zijn de deuren geopend."

De bezoekers komen uit het hele land en zelfs de directe buren wilden deze laatste kans om binnen te kijken niet voorbij laten gaan. "We kijken vanuit onze tuin naar het paleis dus je ziet het elke dag. En je vergeet dan eigenlijk hoe bijzonder het is. En toen we hoorden dat het paleis de deuren sluit voor publiek wilden we toch wel graag nog een keertje binnenkijken." vertelt de buurvrouw.

 De bibliotheek in Paleis Soestdijk De bibliotheek in Paleis Soestdijk | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

De wekelijkse openstelling voor het publiek stopt omdat het veel geld kost om het paleis open te houden, maar ook omdat het paleis moet worden gerestaureerd. Met de sluiting is er ruimte en tijd om het pand te onderzoeken op wat er allemaal gerestaureerd moet worden.

"Als er geen publiek is dan kunnen we ook steigers opbouwen om onderzoek te doen", zegt Van der Avert. En er moet volgens hem veel gebeuren. "Er zitten scheuren in het plafond, het is stoffig en alles moet worden schoongemaakt. Maar ook de elektriciteit is ouderwets en de verwarming gedateerd. Daardoor is het pand ook niet duurzaam. We willen zoveel mogelijk energieneutraal te gaan werken." De historische kamers behouden daarbij hun uiterlijk.

HOTEL
Twee jaar geleden nam de MeyerBergman Erfgoed Groep het paleis over. Zij werken aan een nieuwe bestemming voor Paleis Soestdijk. Frans van der Avert vertelt: "We willen hier een centrum van innoverend en ondernemend Nederland maken. We willen hier laten zien wat Nederland doet op het gebied van energie, water, gezondheid en voedsel. Daarin willen we het beste van het beste laten zien in de vorm van tentoonstellingen en een educatief programma. Maar ook door het organiseren van lezingen, evenementen en symposia."

Ook zijn er plannen voor woningen en een hotel op het terrein. Het terrein aan de andere kant van de Amsterdamse straatweg naast Paleis Soestijk wordt daarvoor gebruikt. Van der Avert: "Dat is wat wij noemen de Parade. Dat is waar vroeger het Koetshuis was, en de stallen en de chauffeurswoningen. Dat wordt in een restaurant en een klein hotel veranderd."

 Laatste reguliere openstelling druk bezocht Laatste reguliere openstelling druk bezocht | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Overigens is nog niet definitief duidelijk wat er gaat gebeuren met het paleis. De plannen van de eigenaar Meyerbergman Erfgoed Groep moeten nog goedgekeurd worden door de Baarnse gemeenteraad. Het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt nu naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar aangeboden aan de gemeenteraad in Baarn.

Laatste dag Paleis Soestdijk druk bezocht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -