Laatste wens ernstig zieke Jaapie in vervulling: naar Orlando dankzij inzamelingsactie

© eigen foto familie Van Elk
OUDEWATER - Zwemmen met dolfijnen in Orlando. Het is de laatste wens van de ernstige zieke Jaap (35) uit Oudewater. Lang leek het onmogelijk, maar dankzij een crowdfundactie kan zijn droom waarschijnlijk toch in vervulling gaan. Er is inmiddels namelijk genoeg geld ingezameld om eind deze maand naar Amerika te vliegen. "Nu nog dat laatste stukje voor de dolfijnenwens", zegt zijn vader.
Jaap, die door zijn familie en vrienden Jaapie wordt genoemd, lijdt aan de ziekte ADCA. Dat staat voor Autosomaal Dominant Cerebellaire Ataxie en is een zeldzame ziekte die de kleine hersenen aantast. Beetje bij beetje verliest hij steeds meer functies. ADCA is erfelijk. Jaapie verloor al zijn moeder, twee zusjes en een broertje aan de ziekte.
Als Orlando genoemd wordt, dan glimt-ie van voor naar achteren
Vader van Jaapie
Met Orlando heeft hij een speciale band. Tien jaar geleden kreeg het gezin een reis daarnaartoe aangeboden van Doe een Wens, toen het broertje van Jaapie ziek werd. Nu hij zelf steeds zieker wordt en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft, zou hij dolgraag nog een keer in Orlando willen zwemmen met dolfijnen.

CROWDFUNDING

In november begon de familie daarom een crowdfundingactie. Want de familie - die al tal van tegenslagen had - heeft zelf niet de financiële middelen voor zo'n reis. Er zat enige haast achter de actie, want de gezondheid van Jaapie gaat zo snel achteruit dat er niet lang gewacht kan worden.
Gelukkig werd er volop gedoneerd. De teller staat inmiddels op 15.000 euro en dat bleek genoeg om afgelopen week de vliegtickets en het verblijf in Orlando te kunnen boeken. Tot grote vreugde van Jaapie zelf. "Hij is zo blij", vertelt zijn vader. "Hij is er helemaal vol van. Als Orlando genoemd wordt, dan glimt-ie van voor naar achteren."
Toch is de inzamelingsactie nog niet klaar. "De dolfijnenwens is zo duur, daar hebben we op dit moment het geld nog niet voor", vertelt de vader van Jaapie. Hij hoopt de komende weken nog circa 4000 euro op te halen om het dolfijnenzwemmen mogelijk te kunnen maken. "Met onze eigen bijdrage erbij redden we het dan."

HARTVERWARMENDE REACTIES

De familie kreeg de afgelopen periode tal van reacties op hun oproep. "Er heeft zelfs een ambulancebroeder zich aangemeld om als vrijwilliger mee te gaan. Dat is echt hartverwarmend."
De vrijwilliger hoorde via via het verhaal van Jaapie en besloot zichzelf aan te bieden. "Dat is heel bijzonder. Daar hebben we geen woorden voor." De twee hebben elkaar inmiddels ontmoet en volgens de vader van Jaapie klikte het gelijk.
Nu is het vooral nog hopen dat de gezondheid van Jaapie de komende periode niet te ver achteruit gaat. "Hij heeft laatst nogal een koudje gevat. Toen schrokken we wel. Maar daar is ie toch weer uit opgekrabbeld", vertelt de vader. Maar een verkoudheid zal Jaapie niet zomaar tegenhouden. "Hij heeft er elke keer over in het verzorgingshuis. Je verstaat hem bijna niet meer, maar oh oh, hij is er écht heel blij mee."
Meer weten over Jaapie? Zijn tante vertelt in dit filmpje op Facebook zijn verhaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.