RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kerst al voorbij? In de Koptische Orthodoxe kerk moet het feest nog beginnen


UTRECHT - Waar half Nederland de kerstboom alweer heeft afgetuigd en de kerstballen heeft opgeborgen, moet bij de koptische christenen het kerstfeest nog beginnen. In de Koptische Orthodoxe kerk in de Utrechtse wijk Zuilen zijn de voorbereidingen voor het feest dan ook in volle gang.

De Koptische Orthodoxe kerk viert morgen pas kerst


Dat de kopten nu pas Kerst vieren, is puur een kalenderkwestie, zegt Jacqueline die bij de kerk is betrokken. "Wij gebruiken de koptische kalender, die is gebaseerd op de oude Egyptische kalender. Dat is de reden dat wij het feest op 7 januari vieren."

's Ochtends is er al een voorbereidende dienst aan de gang, waar de wierook goed is te ruiken. Er zijn slechts een handvol mensen aanwezig. Maar 's avonds, tijdens de koptische kerstavond, zullen de houten kerkbanken volgens Jacqueline helemaal vol zitten.

Gelovigen moeten voor de diensten wel flink veel tijd uittrekken. De voorbereidende ochtenddienst duurt al bijna drie uur. De kerstavonddienst neemt naar verwachting liefst vijf uur in beslag.

Het koptische geloof heeft raakvlakken met het katholicisme. Maar er zijn wel degelijk verschillen, zegt Jacqueline. "Orthodox betekent eigenlijk: het bewaken van de rechte lijn. Wij hebben het geloof zoals het door Jezus en de apostelen is doorgegeven. Die traditie houden wij vol."

Jacqueline omarmde zelf het koptische geloof zeven jaar geleden. "Het is een heel fijn geloof, ik wil er niet meer weg. Het is voor mij de combinatie tussen het christelijke geloof en de spirituele beleving."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij bij de Koptische Orthodoxe kerk (1)


Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij bij de Koptische Orthodoxe kerk (2)
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -