RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wethouder Joustra geeft openheid over afscheid: 'VVD loopt weg van de kiezer'

WIJK BIJ DUURSTEDE - Negentien maanden was Willem Joustra wethouder in Wijk bij Duurstede, maar afgelopen vrijdag stapte hij op. Intern kwam het afscheid niet als een verrassing. "Ik werd jaren geleden lid van de partij van Wiegel en Bolkestein. Die VVD lijkt er niet meer te zijn. Dan moet je een keus maken. Dat doet natuurlijk pijn, maar de verandering waar ik lang op gehoopt heb, komt niet. Dan houdt het op", vertelt Joustra.

FESTIVALS
Vooral landelijk botst de koers van de regeringspartij met die van Joustra, die eerder politiek bedreef in de Provinciale Staten van Utrecht. Op LinkedIn schrijft de bestuurder met regelmaat uitgebreide verhalen waarbij de kritiek op de partijkoers niet mals is. Zo noemde hij partijcongressen 'festivals waar de VVD zich wil profileren als de club waar je bij wil horen, omdat het van die gezellige mensen zijn.' Hieruit spreekt volgens hem 'minachting voor de leden'.

Ook lokaal werkt dat volgens de politicus door. Als Statenlid maakte Joustra zich in 2011 bijvoorbeeld hard om windturbines uit Wijk bij Duurstede weg te houden. De provincie schrapte door zijn toedoen Wijk bij Duurstede als zoeklocatie. De landelijke VVD maakt het nu toch mogelijk dat er windturbines komen. "Net als in Houten bij de Goyerbrug, net over de gemeentegrens, waar vier enorme windturbines komen."

LOGICA
In eerste instantie reageerde vrijwel de gehele de Wijkse politiek als door een wesp gestoken, maar uiteindelijk bleef keihard verzet uit. Het bleef bij woorden. "Ik heb geprobeerd binnen de VVD de logica terug te brengen, maar dat is niet gelukt."

Joustra benadrukt dat het afscheid zijn keuze was omdat de lokale fractie hem niet meer steunt. "Zonder steun van de fractie kunnen we niet samen verder". De VVD in Wijk bij Duurstede is op dit moment bezig met de zoektocht naar een geschikte vervanger.

Joustra is niet alleen vertrokken als wethouder, maar heeft per 1 januari ook het lidmaatschap van de VVD formeel opgezegd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -