RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoe een auto in de Utrechtse binnenstad een ramkraak kon plegen: 'Ik dacht dat we veilig waren'

1/3
UTRECHT - Bij juwelier Schaap en Citroen aan de Steenweg in het centrum van Utrecht is vannacht rond 03.30 uur een poging tot ramkraak geweest. De daders ramden met een BMW 3-serie tegen de pui van het pand. Vervolgens sloegen ze op de vlucht in een andere auto. Winkeliers in de binnenstad van Utrecht maken zich nu zorgen. Ze dachten dat het winkelgebied op dat tijdstip door middel van paaltjes afgesloten zou zijn voor auto's.

"Overal staan paaltjes om het verkeer buiten de deur te houden. De paaltjes gaan alleen omlaag als er geladen of gelost wordt. Daarnaast kunnen de hulpdiensten ze ook openen", vertelt Tom Broekman, lid van Centrummanagement Utrecht.

"Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat de auto via de Mariaplaats toch binnen is gekomen. Daar kun je zo langs de paaltjes rijden. Ik dacht dat we veilig waren. Ik maak me wel zorgen nu en vraag me af wat het nut van die paaltjes is", vertelt hij.

 Tussen de winkels en het paaltje is voldoende ruimte voor een auto om te passeren. Tussen de winkels en het paaltje is voldoende ruimte voor een auto om te passeren. | Foto: Google Streetview

Broekman twijfelt of de gemeente Utrecht per ongeluk zo'n grote ruimte over heeft gelaten bij de paaltjes. "Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze het expres hebben gedaan voor het geval er wat met de poortjes is. Stel de hulpdiensten moeten naar binnen maar ze werken niet, dan heb je altijd nog een ingang", vertelt hij.

EXTRA PAALTJES
Voor de ingang van de juwelier staan ook paaltjes die na sluitingstijd uit de grond komen. Deze waren niet meer in gebruik omdat er recent een nieuw rolluik is geÔnstalleerd, vertelt Mike van Kinderen, woordvoerder van de juweliersketen. "Verzekeringstechnisch maakt het gelukkig niet uit. We hebben nog geen idee wat de exacte schade van het incident is. Wat we wel weten is dat er gelukkig niemand gewond is geraakt bij deze ramkraak", vult hij aan.

Van Kinderen was in de veronderstelling dat auto's helemaal niet de binnenstad in mochten en wil de gemeente om opheldering vragen.

REACTIE GEMEENTE UTRECHT
De gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat verkeer uit de binnenstad geweerd wordt, maar dat het niet onmogelijk is voor auto's om de binnenstad in te gaan. "Er zijn regels voor. Als je als automobilist toch de binnestad in rijdt, riskeer je een boete", aldus een woordvoerder.

Mensen die getuigen waren van de ramkraak wordt opgeroepen zich te melden. Winkeliers die camera's in de omgeving van de ramkraak hebben hangen, worden gevraagd om die beelden te delen.

Inmiddels staan er betonblokken voor de juwelierswinkel.

 | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -