Nieuwegeinse burgemeester Backhuijs: 'Jaarwisseling lijkt burgeroorlog'

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs is groot voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij zojuist in zijn nieuwjaarstoespraak in theater De Kom in Nieuwegein. Hij beargumenteerde zijn stelling met felle bewoordingen.
Zo zei Backhuijs: "Het is te gek voor woorden dat heel hulpverlenend Nederland zich jaarlijks moet voorbereiden met draaiboeken en aanvalsplannen voor iets wat een feestje zou moeten zijn, maar meer weg heeft van een burgeroorlog met doden en duizenden gewonden."
Backhuijs heeft 'een andere voorstelling van een feestje'. In zijn toespraak zei hij: "In geen enkel ander land in Europa wordt op deze gewelddadige manier de jaarwisseling gevierd." Net als in andere plaatsen moest de Nieuwegeinse brandweer tijdens de jaarwisseling veel vaker uitrukken dan gemiddeld. "Er zijn records gesneuveld", aldus Backhuijs.
De oproep van Backhuijs volgt in een rij van meer burgemeesters in de provincie Utrecht die zich uitspreken vóór een vuurwerkverbod, onder wie de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. Met Backhuijs schaart opnieuw een VVD'er zich achter een vuurwerkverbod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.