RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Op de Amersfoortse nieuwjaarsreceptie staat vrijheid centraal


AMERSFOORT - Wel bubbels en hapjes, maar geen speech van de burgemeester op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amersfoort. Het programma stond gisteravond in het teken van 75 jaar vrijheid. Cabaretier Vincent Bijlo sprak met vijf mensen, waaronder burgemeester Bolsius, over dit thema.

"Als de schoolbel straks gaat dan is het hier afgelopen. Dat zal zijn rond een uur of half vier", grapt Vincent Bijlo op het podium in de aula van openbare school De Amersfoortse Berg. Sinds enkele jaren is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op tournee. Zo konden Amersfoorters drie jaar geleden nog met laarzen aan het glas heffen in het toen nog in aanbouw zijnde zwembad Amerena.

Dit jaar staat voor Amersfoort vooral in het teken van 75 jaar vrijheid. Aan het woord komt onder meer Riet Tolboom-van Loen. Zij woonde tijdens de bevrijding in Hoogland en is een van de meerdere ooggetuigen die door het oranje-comitť van Hoogland is geÔnterviewd over haar ervaringen. Maar ook Mahamed Hasuuna doet zijn verhaal. Hij is gevlucht uit SomaliŽ, leeft nu in vrijheid in Leusden en droomt ervan om vlogger te worden.

Burgemeester Lucas Bolsius komt zelf ook kort aan het woord, wanneer hem gevraagd wordt hoe de nieuwjaarsnacht verlopen is. "Rommelig", zegt Bolsius. "Op een gegeven moment zei mijn echtgenote dat het wel weer 1940 leek." De burgemeester is geen voorstander van vuurwerk, maar een verbod is volgens hem lastig te handhaven omdat veel vuurwerk vanuit het buitenland komt.

Burgemeester Bolsius over een vuurwerkverbod


"Een slap argument", zegt een bezoekster die samen met een vriendin naar de nieuwjaarsbijeenkomst is gekomen. Ze komt ieder jaar uit gewoonte maar wil deze avond de burgemeester op het hart drukken om zich voor een verbod uit te spreken. "Als het verboden is, dan is het juist makkelijker te handhaven door de politie."

Ondertussen heffen leden van de raad van elf van de carnavalsvereniging het glas met elkaar. Compleet in pak en met de bijbehorende steek op het hoofd. Zij weten als geen ander hoe je een feestje moet vieren. "Er mist wat entertainment", zegt een van hen. "Een zanger bijvoorbeeld die de dode momenten opvult. En de burgemeester mag meer aan het woord zijn. Hij heeft leuke dingen te vertellen."

Sfeerverslag van de nieuwjaarsreceptie van Amersfoort.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -