RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RIVM maakt data stikstofuitstoot openbaar

BILTHOVEN - Het RIVM in Bilthoven heeft de data die gebruikt zijn voor het rekenmodel om de stikstofuitstoot te berekenen alsnog openbaar gemaakt. Dat meldt RTV Oost. Volgens het Rijksinstituut is de vrijgegeven data 'een puzzelstukje' om de hele stikstofberekening te kunnen uitvoeren.

Vorige maand hadden Mesdag Zuivelfonds en Stichting Stikstofclaim een kort geding aangespannen tegen het RIVM. De twee partijen eisten openheid in de berekeningen en stapten daarom naar de rechter. Die besloot dat het rijksinstituut de gegevens beschikbaar moest stellen. Had het RIVM dat niet gedaan, dan had het duidelijk moeten uitleggen waarom.

De boeren hadden eerder ook al meerdere punten van kritiek. Het RIVM zou niet transparant zijn en haar rekenmethodes voor het stikstofonderzoek niet genoeg checken. "Wij worden afgerekend op modellen die het RIVM gebruikt", zei Jeroen van Maanen van het Farmers Defence Force (FDF) eerder.

FARMERS DEFENCE FORCE
De voorman van FDF zegt op Facebook de cijfers goed te gaan bestuderen. "Goed nieuws! RIVM-data is binnen. Binnen enkele dagen eerste conclusies verwacht na doorrekening experts. Victory in sight!"

Het RIVM laat aan RTV Oost weten dat er niet is getwijfeld om de data openbaar te maken. De instelling wilde alleen zeker weten of er met het openbaar maken van de methode geen vertrouwelijke informatie naar buiten kwam. Dat blijkt niet het geval.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -