Mitros bedreigd om verkoop huurhuizen

© Mitros
UTRECHT - Woningcorporatie Mitros heeft in december in allerijl een aantal woningen anti-kraak laten bewonen na een serie bedreigende oproepen van een actiegroep. Dat deed Mitros na overleg met de politie en de gemeente. De actiegroep 'Stop de Verkoop Utrecht' riep onder andere daklozen op om leegstaande woningen te kraken.
De woningbouwcorporatie verkoopt regelmatig een deel van zijn woningen. Die worden aangeboden op de vrije markt. Actiegroep Stop de Verkoop is daar tegen. Die zegt zich te verzetten 'tegen de teloorgang van sociale woningbouw'. De actiegroep begon medio december op Twitter een campagne. Ze roepen onder andere op om in opstand te komen. Die opstand zou moeten bestaan uit het bezetten van particuliere woningen die tegen woekerprijzen verhuurd worden, zo valt te lezen op Twitter.
Eerder publiceerde de actiegroep de '10 geboden'. Het negende gebod hiervan luidt: "Onderlinge problemen lossen we met elkaar op. Matennaaijerij als de politie bellen accepteren we niet." Ook riepen ze daklozen op om de panden te bezetten.
Als reactie op deze oproepen besloot Mitros met spoed om de woningen toe te wijzen aan huurders die anti-kraak willen wonen. Woordvoerder Eva Feijen: "Op een gegeven moment vonden wij de toon grimmig worden. We zijn toen in overleg gegaan met de gemeente en de politie. Die adviseerden ons maatregelen te nemen, en dat hebben we toen gedaan," zegt Feijen. "We deden dat om de veiligheid en leefbaarheid in de straat te waarborgen." Volgens haar gaat het om circa vijftien woningen in Zuilen, Pijlsweerd en Kanaleneiland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.