Echtpaar mag terug in flat Kanaleneiland: 'Ontbeten elke dag bij de Ikea'

In april 2018 deed de politie een grote inval in de flat in Kanaleneiland.
In april 2018 deed de politie een grote inval in de flat in Kanaleneiland. © RTV Utrecht / Chantal
UTRECHT - Het echtpaar uit Kanaleneiland dat door woningcorporatie Mitros uit hun huis werd gezet, moet daar snel terugkeren. Dat heeft de rechter bepaald. De man (73) en vrouw (58) waren uit de woning op de De Gasperilaan gezet omdat hun zoon in verband wordt gebracht met grootschalige drugshandel.
Eind 2018 besloot burgemeester Van Zanen de flatwoning een jaar te sluiten. De politie vond bij een inval onder meer cocaïne en een flinke hoeveelheid contact geld. Inmiddels is de 'sluiting' dus voorbij. Maar zowel de politie, de gemeente als Mitros wilde dat de oorspronkelijke bewoners niet zouden terugkeren. Het gevaar dat het oude drugsnetwerk weer opbloeit, zou te groot zijn.
Maar de rechter denkt er dus anders over. Die vindt dat Mitros niet voldoende heeft duidelijk gemaakt in hoeverre de woning een rol speelde in de drugshandel.

OP STRAAT GELEEFD

Het oordeel van de rechter leidde tot gejuich en applaus in de rechtbank. Veel mensen voelen zich begaan met het lot van het Kanaleneilandse stel. Hun schoondochter vertelt aan RTV Utrecht dat ze dertien maanden grotendeels op straat leefden en iedere nacht een nieuwe slaapplek moesten zoeken. "De ene dag bij de buren, de andere dag bij hun zoon."
Bovendien ontbeten ze iedere ochtend bij de Ikea in Kanaleneiland. "Elke dag was voor hen overleven." Hun gezondheid zou het afgelopen jaar erg achteruit zijn gegaan.
Volgens de schoondochter hadden de ouders niets te maken met de drugspraktijken van hun zoon. "Ze leefden volgens de wet. Daarom vond ik het zo erg voor deze mensen."

VERKNOCHT AAN KANALENEILAND

Mitros wilde de twee een alternatief huis in Overvecht of Zuilen geven, maar dat wilden de man en vrouw niet. Ze wonen al 32 jaar in Kanaleneiland en willen daar niet weg. Uiterlijk vrijdag moet het stel de sleutel van het huis op de De Gasperilaan weer hebben. "Alle ellende is voorbij", zegt de schoondochter. "Ze kunnen weer hun gewone dingen doen. Ze kunnen weer naar de moskee."
De zaak leidde tot boosheid in de lokale politiek. DENK en de SP vonden dat het echtpaar onevenredig zwaar is gestraft voor de vermeende misstappen van hun zoon. Eerder gaf de rechter Mitros gelijk, maar in hoger beroep heeft het stel vandaag alsnog gelijk gekregen.
De strafzaak tegen de zoon loopt nog. Hij woont en werkt inmiddels in Gouda en was vandaag ook in de Utrechtse rechtbank om de uitspraak over zijn ouders aan te horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.