RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Politie deelt video van Utrechtse agenten die worden bekogeld met vuurwerk


UTRECHT - Een busje van de Mobiele Eenheid wordt bekogeld met vuurwerk. Agenten die een grote groep jongeren wat willen sussen, moeten afgestoken vuurwerkpijlen ontwijken. Tijdens oudejaarsnacht gebeurt dat in Zuilen: agenten worden keer op keer bekogeld met vuurwerk. Het is allemaal te zien op videobeelden die de Utrechtse politie vandaag vrij heeft gegeven bij RTV Utrecht.

Jongeren bekogelen agenten met vuurwerk


"Dat is niet waar vuurwerk voor bedoeld is", zegt een boze Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland, terwijl hij naar de beelden kijkt. "Hier zie je dat vuurwerk gebruikt wordt als geweldsmiddel en vernielingsmiddel. Dat is natuurlijk absurd."

Agenten willen niet meer werken met oudejaarsnacht"
Martin Sitalsing

DREIGEND
De groep jongeren is intimiderend. Het ene na het andere vuurwerk wordt afgestoken. Op de beelden, die volgens de politie in Zuilen zijn geschoten, is te zien dat op een bepaald moment zo'n twintig jongeren op een dreigende manier op de agenten aflopen. Ze steken knalvuurwerk af en laten vuurpijlen uit hun hand schieten richting de agenten. Een politiebusje kan nog zich nog maar net door de groep heen wurmen.

Sitalsing is er helemaal klaar mee. Vroeger vonden agenten de nieuwjaarsdienst een leuke nacht om te draaien, maar dat is nu volledig omgedraaid, vertelt hij. "Het is voor het eerst dat politiemensen, en dat zijn niet de minste agenten, zeggen dat ze er helemaal geen zin meer in hebben om op deze manier het werk te doen. Om zich zo te laten bestoken met vuurwerk."

VERBOD
Een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk kan wat Sitalsing betreft dan ook niet snel genoeg ingevoerd worden. En een meerderheid van de burgemeesters in de provincie ziet een verbod ook wel zitten, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Het handhaven van zo'n verbod is vooralsnog de grootste zorg die de Utrechtse burgervaders delen. Maar Sitalsing ziet geen problemen, want "er is dan geen verschil meer tussen illegaal en legaal vuurwerk".

We zoeken het hele jaar door naar de daders"
Martin Sitalsing

Sitalsing blikt nog eens terug op de beelden van oudejaarsnacht. Die nacht zijn enkele jongeren opgepakt, maar veel lopen nog vrij rond. Als het aan Sitalsing ligt, worden ze allemaal op het matje geroepen. "We onderzoeken de beelden net zo lang dat ook andere mensen aangehouden worden. Ze kunnen erop rekenen dat we daar gedurende het hele jaar mee bezig gaan."
Een vuurwerkverbod lijkt er te kunnen komen nu een meerderheid van de Tweede Kamer achter een eventueel verbod staat. Dat betekent dat knalvuurwerk en vuurpijlen straks misschien niet meer beschikbaar zijn voor de consument. Voor dat verbod wordt al een aantal jaren gepleit, maar de huidige overheid wilde niet zo ver gaan om een totaalverbod in te stellen. Wel gaat vanaf komende jaarwisseling het zwaarste vuurwerk, zoals de Chinese rollen, in de ban.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -