Hoger beroep in plagiaatzaak-Van Liempt

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De plagiaat-zaak tegen historicus Ad van Liempt is nog niet voorbij: onderzoeksjournalist Bart FM Droog gaat in hoger beroep. Hij vindt dat Nieuwegeiner Van Liempt de wetenschappelijke integriteit heeft geschonden in zijn proefschrift.
Droog zegt tegen de NOS dat de eerdere vrijspraak van Van Liempt een vrijbrief is "voor alle wetenschappers, studenten en promovendi van deze universiteit om ongestoord en ongestraft te plagiëren of zich aan andere vormen van wetenschapsfraude te buiten te gaan". Hij stapt naar het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, de beroepsinstantie voor dit soort zaken.
Van Liempt is is oud-hoofdredacteur van NOVA en maakte vele boeken over de oorlog en de rol van Utrecht daarin. Hij promoveerde vorig jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over de commandant van concentratiekamp Westerbork.
Volgens critici heeft Van Liempt feiten verzonnen, informatie vervalst, plagiaat gepleegd en bronnen niet correct vermeld. De commissie verklaarde de klacht ongegrond en zegt dat Van Liempt de basisprincipes van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening - eerlijkheid en zorgvuldigheid - niet heeft geschonden.
Van Liempt had wel nauwkeuriger kunnen aangeven welke bronnen hij heeft gebruikt, maar van plagiaat, verzinsels of vervalsing is volgens het voorlopige oordeel geen sprake. Ook vindt de commissie het niet netjes dat het boek al in de winkel lag voordat Van Liempt op het onderwerp was gepromoveerd. Maar niet elke onzorgvuldigheid betekent een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit, aldus de unioversiteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.