OM: 'Voorzitter van hockeyclub Vianen betaalde deurwaarder met verenigingsgeld'

© "Google Streetview
VIANEN - De oud-voorzitter van de Mixed Hockeyclub Vianen hangt een taakstraf boven het hoofd voor het verduisteren van tienduizenden euro's van de vereniging. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 58-jarige Peter B. van 2014 tot 2017 in totaal ruim 43.000 euro achterover gedrukt. De officier van justitie eiste vandaag 240 uur werkstraf, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden met een proeftijd van twee jaar.
B. pinde met een bankpas van de vereniging grote bedragen en boekte geld over naar zijn eigen rekening. Volgens het OM gebruikte hij dat onder mee voor de aankoop en het onderhoud van een auto, maar hij zou er ook de deurwaarder en een boete mee hebben betaald. Ook de contributie van D66, de partij waar hij actief lid van was, zou hij met verenigingsgeld hebben betaald.
De oud-voorzitter zou ook duizenden euro's hebben overgeboekt om de schoonmaakster te betalen. Dat deed hij onder meer via de rekening van zijn toenmalige partner, naar eigen zeggen om de belasting te omzeilen. Maar het geld dat de schoonmaakster ontving, zou veel minder zijn geweest dan wat was opgenomen.

VAKANTIEHUISJE

De verdachte zelf erkende in de rechtszaal dat hij fouten heeft gemaakt, maar hield vol dat hij geen geld heeft verduisterd. Hij zette zich jarenlang met ziel en zaligheid in voor de club en zou grote bedragen hebben voorgeschoten, omdat de club rood stond. Zo zou hij trainers en een klusjesman contant hebben betaald met geld dat hij kreeg van huurders van zijn vakantiehuisje in Frankrijk. Maar volgens de rechter is daar in de administratie en zijn bankafschriften geen enkel bewijs van te vinden.
De rechter vond het bovendien opvallend dat Peter B. in de periode dat hij geld zou hebben weggesluisd zelf ook financieel in de knel zat. Hij had nauwelijks inkomsten uit zijn bedrijf, hoe kon hij dan de geldproblemen van de club oplossen? De verdachte beweerde dat hij daarvoor geld leende van familie en kennissen, omdat problemen oplossen nou eenmaal in zijn karakter zit.

MET HART EN ZIEL

Volgens het OM kwam de hockeyclub in financiële problemen, doordat B. verenigingsgeld voor eigen gebruik opnam. De officier van justitie verwijt hem dat hij vier jaar lang heeft gesjoemeld met geld dat door leden werd opgebracht en dat hij daardoor hun vertrouwen heeft geschonden. Volgens Peter B. waren er echter al grote geldproblemen toen hij voorzitter werd. Dat werd toen door het bestuur verzwegen.
De advocaat van Peter B. pleitte voor vrijspraak, omdat haar cliënt zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor MHCV en altijd te goeder trouw handelde. Hij heeft geen strafblad en zou ook steeds open zijn geweest over de verdenkingen, al heeft hij voor veel feiten geen verklaring. Zijn advocaat zet vraagtekens bij de rol van andere bestuursleden die nooit aan de bel zouden hebben getrokken. De club zou mogelijk ook slechts een selectie van de boekhouding aan de politie hebben overhandigd.

NOG MEER GELD VERDUISTERD

De hockeyclub uit Vianen claimt dat het werkelijke bedrag dat de oud-voorzitter zich onrechtmatig toe-eigende nog veel hoger is. De vereniging spande vorig jaar een kort geding tegen hem aan, omdat hij meer dan 150.000 euro zou hebben verduisterd. De civiele rechter oordeelde toen dat B. bijna een ton moet terugbetalen. Tegen dat vonnis heeft B. hoger beroep aangetekend.
De rechtbank in Utrecht doet op dinsdag 21 januari uitspraak in de zaak tegen de oud-voorzitter van MHCV. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep in de civiele zaak tegen hem wordt behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.