De Meern krijgt opvanglocatie voor minderjarige vreemdelingen

© Google Streetview
UTRECHT - Aan de Meentweg in De Meern komt een kleinschalige opvang voor maximaal twintig alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar toestemming voor gegeven, ondanks eerdere kritiek vanuit de buurt.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) diende een aanvraag in om de woning op de Meentweg 168 aan te passen en tijdelijk te kunnen gebruiken als woonruimte. Daarbij is gekeken naar verschillende factoren, zoals het effect van zo'n woning op de omgeving.
Verder noemt de gemeente dat verschillende voorzieningen zoals scholen, winkels, sportclubs en het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan vanuit die locatie goed bereikbaar zijn. De vergunning geldt in principe voor 10 jaar.

BEGELEIDING

In de opvang zullen 24 uur per dag minimaal twee begeleiders van het COA aanwezig zijn, zo meldt de gemeente. Verder worden er duidelijke regels opgesteld voor de jongeren. Ook gaan vrijwilligers de jongeren helpen en begeleiden.
Donderdag is er een raadsinformatiebijeenkomst over het onderwerp en spreekt de gemeenteraad met omwonenden, het college neemt vervolgens op 28 januari een definitief besluit over het plan.

KRITIEK

Het plan van de gemeente is niet nieuw. Het COA liet eerder al weten maximaal twintig minderjarigen te willen onderbrengen in De Meern. Omwonenden lieten weten daar niet blij mee te zijn. "Een onaangename verrassing", zo noemden buurtbewoners het. Ze voelden zich overvallen door het nieuws en vreesden overlast. Een bijeenkomst van de gemeente bracht daar vorig jaar mei geen verandering in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.