Utrechtse politiek loopt niet warm voor lokaal vuurwerkverbod: 'We willen landelijke regels'

© RTV Utrecht / Guus Doorn
UTRECHT - De vuurwerkdiscussie houdt ook de Utrechtse politiek flink bezig. De meeste partijen zijn kritisch op de knallers, maar ze staan niet allemaal te springen om een lokaal afsteekverbod zoals in Rotterdam wel wordt ingevoerd.
"We willen geen lokaal geklungel, maar een landelijk verbod", zegt Jony Ferket van D66, de op een na grootste partij in Utrecht. Daarmee volgt ze de lijn van de landelijke partijleider Rob Jetten, die eerder vandaag pleitte voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Ferket hoopt dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk spijkers met koppen slaat en voor de volgende jaarwisseling het afsteken van vuurwerk verbiedt.
Je kunt niet in de ene gemeente wel verbieden en in de andere niet.
Bülent Isik (PvdA)
Bülent Isik van de PvdA sluit zich bij D66 aan. "Je kunt niet in de ene gemeente wel verbieden en in de andere niet." Hij ziet ook problemen met de handhaving van het verbod. Wel benadrukt Isik dat hij kritisch is op gevaarlijke knallers. "Het veranderingstraject moet zeker worden ingezet. Zodat over twee, drie of vier jaar de jaarwisseling veiliger is."

TOCH 'ROTTERDAMS' VOORSTEL

Ondanks de oproep om één landelijke lijn te trekken: zijn GroenLinks (grootste partij van de stad) en de Partij voor de Dieren in Utrecht toch van plan binnenkort met een voorstel te komen om de lijn van Rotterdam te volgen. "We hebben een zorgplicht voor onze inwoners", zegt fractieleider Heleen de Boer.
"Als de landelijke politiek geen beslissing neemt, moeten wij als Utrecht zelf dit besluit nemen." GroenLinks hoopt het voorstel in februari in te dienen. Het afsteekverbod zou dan moeten ingaan tijdens de jaarwisseling van 2021 op 2022.
Als de landelijke politiek geen beslissing neemt, moeten wij als Utrecht zelf dit besluit nemen.
Heleen de Boer (GroenLinks)

WEINIG STEUN

Maar een meerderheid vinden voor dat voorstel lijkt moeilijk. Coalitiegenoot ChristenUnie is kritisch op vuurwerk, maar pleit voor landelijke regelgeving. Net als CDA-fractieleider Sander van Waveren: "We steunen de oproep van burgemeester Van Zanen. Ik zeg het met spijt, want ik steek zelf graag vuurwerk af. Maar de incidenten zijn te serieus."
"Toch vinden wij dat per gemeente handhaven niet gaat", vervolgt de CDA'er. "Je mag dan wel vuurwerk kopen bij een tuincentrum in Utrecht", vervolgt de CDA'er. "Maar het niet afsteken in de stad en wel in een buurgemeente. "
Ik zeg het met spijt, want ik steek zelf graag vuurwerk af. Maar de incidenten zijn te serieus.
Sander van Waveren (CDA)
Ook VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen vindt dat de landelijke politici zich moeten uitspreken. "We voeren het debat over vuurwerk binnen en buiten de partij en dragen daar als fractie ons steentje aan bij. Daarbij kijken we kijken naar de schaduwkanten van vuurwerk, maar ook naar het plezier dat mensen beleven bij het veilig en verantwoordelijk afsteken van vuurwerk."
Tim Schipper van de SP lijkt wél te porren voor het lokale voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren. "Dat zeg ik dan vooral even op persoonlijke titel. Na de laatste jaarwisseling is de maat vol. Wel pleiten we voor een alternatieve vuurwerkshow."
De vuurwerkdiscussie is flink opgelaaid de afgelopen tijd. Afgelopen jaarwisseling waren weer meer vuurwerkgerelateerde incidenten. Meerdere burgemeesters roepen op tot een verbod. De Utrechtse politie deelde vandaag een video waarop is te zien hoe agenten in Zuilen worden bekogeld met vuurwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.