Tien jaar na de geitenruiming in Achterberg: "Nog altijd kwaad op de overheid"

Geitenboer Anton met zijn vrouw en dochter.
Geitenboer Anton met zijn vrouw en dochter. © RTV Utrecht
ACHTERBERG - Precies tien jaar geleden werden driehonderd geiten van Anton van Engelenhoven geruimd vanwege de Q-koortsuitbraak. Een inktzwarte periode voor de boer uit het Rhenense dorpje Achterberg. Denkend aan 2010 lopen de emoties hoog op. "Ik ben nog altijd flink kwaad op de overheid. Wij zijn een spilletje waarmee geknikkerd wordt."
Ook geitenhouders in onder meer Bunnik en Groenekan kregen te maken met de ruimingen. De Q-koorts heeft het afgelopen decennium bijna honderd mensenlevens geëist. In 2019 zijn er volgens het RIVM nog zeventien besmettingen gemeld.
De beelden van de ontruiming raken boer Anton nog altijd: "Het is emotioneel."

GEZONDE GEITEN GERUIMD

Anton heeft zijn zaken al een tijdje weer op orde. Negenhonderd hagelwitte geiten bevolken zijn stal en niets doet meer herinneren aan de donkere wintermaanden van 2010. Maar terugdenkend grijpt het de familie nog naar de keel. "Zeker omdat later bleek dat er gezonde dieren zijn geruimd", vertelt Anton. "Minister Verburg zou de zieke eruit laten halen en de gezonde laten lopen, maar ze heeft voor de zekerheid maar alles geruimd." Van Engelenhoven probeerde zijn dieren nog te redden. Hij wilde met bloedtesten bewijzen dat zijn geiten niet ziek waren, maar kreeg nul op het rekest.
De ruiming betekende een grote financiële strop voor de geitenhouder. "Het is rampzalig dat ze zo met dieren is omgegaan. En ik ben kwaad omdat er nu nog altijd niets is veranderd in de omgang met boeren."
In de stal bij Van Engelenhoven.
In de stal bij Van Engelenhoven. © RTV Utrecht

TOEKOMST GEITENSECTOR

Het gaat nu weer de goede kant op, onder meer door de publiekscampagne Ontdek de geit. Geitenzuivel is in trek, al blijft het vlees nog achter. "We zijn nu weer wat positiever en de sector heeft zeker toekomst", vindt dochter Marina. Vader Anton ziet dit ook zo. "Ik eet altijd geitenvlees en bokkenvlees komt eraan. Ook durf ik wel te zeggen dat in de veehouderij de geitensector nu het veiligste is voor Q-koorts. Alle geiten worden ingeënt. Niemand van onze familie is ook bang voor een nieuwe uitbraak. Op de dag van de ruiming in 2010 bleek al dat wij vrij waren van Q-koorts in de melk en dat is nog steeds zo."
Toch merkt hij ook dat de nieuwe generatie nog niet staat te trappelen. "Onze kleinzoon van 12 wil wel boer worden, maar vindt dat eerst de regelgeving moet veranderen. Dat is somber gedacht, maar wel de waarheid."
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. Dit kan gebeuren tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) van geiten en schapen. Als deze dieren besmet raken met Q-koorts kan de bacterie vrijkomen tijdens de geboorte van de lammetjes. (Bron: RIVM)
Verslaggever Robert Jan Booij live op de boerderij in Achterberg (07.40 uur)
Verslaggever Robert Jan Booij live op de boerderij in Achterberg (08.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.