Utrechtse commissaris haalt uit naar Den Haag: stikstofcrisis door gebrek aan regie

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Commissaris van de koning Hans Oosters vindt dat Den Haag de hand diep in eigen boezem moet steken bij de ontstane stikstofcrisis. In zijn nieuwjaarstoespraak zei hij dat er snel oplossingen en geld nodig zijn. "Waarom niet ruiterlijk erkennen dat men te laat maatregelen heeft getroffen en nu alles uit de kast moet om de problemen aan te pakken?", aldus Oosters.
Hij vindt het onterecht dat problemen jarenlang vooruit zijn geschoven. "Erkennen is beter dan het probleem bij andere overheden onder de deur te schuiven, of bij boeren over de schutting te gooien." Oosters wil samen met de boeren dit jaar het probleem te lijf gaan. "Sterk inzetten op verduurzaming, op Utrechtse wijze: economisch rendabel en effectief."
De bestuurder noemt daarbij het boerenprotest van oktober vorig jaar op het provinciehuis "een veelbetekenend begin". Hij wijst op de lastige keuzes die dit jaar nog gemaakt gaan worden om de hoeveelheid stikstof terug te dringen.

DOORPAKKEN

De commissaris zegt verder in zijn toespraak dat er ook op andere vlakken veel van Utrecht wordt verwacht. Door de gunstige ligging van onze regio en de sterke economie ontstaat een groot woningtekort en veel files, waardoor de provincie meteen in actie moet komen. "Blijven hangen aan regels zal niet tot het dringend gewenste dak boven het hoofd van onze kinderen leiden." Ook op energietransitie moet er worden doorgepakt.
Oosters benadrukt in zijn speech meerdere keren dat deze oplossingen met draagvlak van inwoners moeten worden bedacht. "In Utrecht zijn de basisvoorwaarden aanwezig en kunnen we, in samenspraak met de samenleving, tot handelen overgaan."
Het provinciebestuur moet daarbij ook kunnen luisteren naar hun kritiek. Als voorbeeld haalt hij de Uithoflijn aan, die eind vorig jaar is gaan rijden. "De waardering van de vele reizigers vergoedt veel, maar niet alles. Pas als wij als bestuurders lessen trekken uit de kritiek kwalificeren we ons voor toekomstige opgaven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.