RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vuurwerkvideo politie lokt heftige reacties uit bij kijkers: 'Politie moet veel harder optreden'

1/2
UTRECHT - Veel, heel veel boze en verontwaardigde reacties stromen binnen naar aanleiding van de video die de politie gisteren deelde met RTV Utrecht. Te zien is hoe tijdens oudejaarsnacht een aantal agenten door een grote groep jongeren keer op keer bestookt wordt met vuurwerk in de wijk Zuilen in Utrecht. De heftige reacties op sociale media liegen er niet om. Er is steun voor de politie, maar lezers vinden ook dat ze wel wat harder op hadden mogen treden.

'Doodstraf!', oppert iemand als reactie onder de post op Facebook. Een ander ziet graag dat de politie de wapens trekt om 'ze' af te schieten en volgens weer een ander gedragen de agenten zich als slappe zakken die echt met wat beters moeten komen om 'dat tuig' aan te pakken. Er wordt gepleit voor een vuurwerkverbod voor consumenten, vuurwerkshows en een enkeling ziet het liefst dat oudejaarsnacht helemaal afgeschaft wordt.

Ze moeten dit, ze moeten dat. Ja, wat is het nou?"
Gerrit van de Kamp

UITERSTEN
Maar de algehele tendens is: geweld. Op social media ontpopt zich in de reacties een zelfde soort felheid die ook te zien is in de video van de politie, maar dan gezien vanuit de andere kant. De uitersten aan beide kanten nemen toe, de daders en de toeschouwers worden agressiever in hun reacties.

De politie moet harder optreden, zo vindt het gros. "Ze moeten dit, ze moeten dat", zucht Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP in Leusden. "De ene dag is er verontwaardiging over wat 'die gasten' hebben gedaan en als wij eens ongelooflijk uithalen dan is het weer niet goed want dan staan de filmpjes op Youtube en ligt de politie onder vuur. Ja, wat is het nou? Zie hier het dilemma."

Maar Van de Kamp snapt wel waarom mensen zo heftig reageren op dergelijke beelden. "Bij het zien van zo'n video beseffen burgers dat hen ook wat kan overkomen door dit soort geweld. Ze hebben het idee dat de overheid het probleem niet beheerst als we afwachtend optreden. Maar het is aan de collega ter plaatse om de situatie in te schatten en daarop passend verzet voeren. Als het levensbedreigend wordt, kan het zijn dat een wapen getrokken wordt."

MEER INCIDENTEN
Een jongetje dat het hele tafereel in Zuilen op oudejaarsavond met zijn vader staat te bekijken, vraagt meerdere keren om naar binnen te gaan. Dat is te horen op een video die zijn vader plaatst op social media. Hij heeft de video zelf geschoten. "Ik voel me niet veilig, papa", hoor je de jongen zeggen. "Ik vind het niet meer leuk". Op de video is ook te zien hoe andere mensen wegrennen van het vuurwerkgevaar.

We zijn terecht gekomen in het: ik doe wat ik wil en ik laat me door niemand wat zeggen"
Gerrit van de Kamp

Volgens Van de Kamp zijn de incidenten erger geworden en is er meer sprake van geweld. Dat blijkt ook uit cijfers van de gemeente Utrecht. Tussen 1 december 2019 en 3 januari 2020 zijn bij de gemeente 2818 meldingen binnen gekomen van vuurwerkoverlast. Een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er 911 meldingen binnen kwamen. Het jaar daarvoor is het aantal meldingen ook al meer dan verdubbeld.

ILLUSIE
"Er heerst bijna een soort gevoel: er is één nacht in het jaar waarin ik alles mag doen wat ik wil", zegt Van de Kamp. "En daarin zit geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel naar de andere burgers of hulpverleners of wie dan ook." Het geweld maakt hem boos. "Er is verzet tegen autoriteit en misschien ook wel de samenleving. We zijn terecht gekomen in het: ik doe wat ik wil en ik laat me door niemand wat zeggen. We hebben allemaal gedacht dat we in een ideale samenleving terecht zijn gekomen waarin geweld en dat soort dingen uitgebannen wordt, maar dat is een illusie."
Een vuurwerkverbod ligt op de loer en dat is voor heel veel mensen een teleurstellende gedachte. Zo stuurt Tim van den Berg een noodkreet naar de redactie van RTV Utrecht. Hij heeft dit jaar genoten van een vuurwerkshow waar de hele straat op af kwam en zou het verschrikkelijk vinden als dat moet stoppen. Ook andere mensen reageren verdrietig op een eventueel vuurwerkverbod. Die willen graag met hun kinderen ook de komende jaarwisselingen vuurwerk afsteken.
Agenten werden keer op keer bekogeld met vuurwerk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -