Baarnse politiek discussieert over nieuw cultuurhuis in centrum

© JeeGee Vastgoed
BAARN - De gemeenteraad van Baarn buigt zich vanavond over de plannen voor een nieuw cultuurhuis in het centrum van het dorp. Eerder ging de raad akkoord met een plan om Theater De Speeldoos te verbouwen en zo ook plek te maken voor de bibliotheek. Toch worden de plannen van een ondernemer om een nieuw cultuurhuis te bouwen serieus overwogen.
De eerder gemaakte plannen om de bibliotheek te verhuizen naar Theater De Speeldoos leidde tot ophef in Baarn. Veel inwoners vinden dat de bibliotheek in het centrum thuis hoort. Toch besloot de gemeenteraad de plannen door te zetten, tot er opeens een heel nieuw idee werd gepresenteerd.

NIEUWBOUW

Ondernemer Johan Zijtveld is eigenaar van De Arcade, een winkelstrook langs de Brink. Zijn idee om deze winkels te slopen en daar een geheel nieuw cultuurhuis te bouwen was een grote verrassing. "Een cultuurhuis met een theater, de bibliotheek, de volksuniversiteit en appartementen erbij", vertelt Zijtveld enthousiast. Op de plek van het huidige theater, De Speeldoos, zou Zijtveld graag woningen bouwen.
Zo moet de nieuwe Brink eruit komen te zien.
Zo moet de nieuwe Brink eruit komen te zien. © JeeGee Vastgoed
Veel mensen vinden het de ideale oplossing. Een groep inwoners richtte zelfs een stichting op: Stichting Baarnse Feniks. "We hebben 2500 handtekeningen opgehaald", vertelt Marijke Mensink namens de stichting. "We willen dat de bibliotheek en het theater in het centrum komen."

LEVENDIG

Volgens de Baarnse Feniks heeft een cultuurhuis in het centrum veel voordelen. "We krijgen een bruisend dorpshart. Waar iedereen graag naartoe gaat, waar we elkaar kunnen ontmoeten", legt Mensink uit. "En dat komt de levendigheid en waarschijnlijk ook het gebruik van de winkels ten goede."
De stichting vreest dat de huidige plannen een tegenovergesteld effect hebben. Zeker omdat de winkels het al moeilijk hebben. "Als je de activiteiten, zeker een bibliotheek, uit het centrum haalt dan is dat het begin van het dood gaan", vertelt Mensink.

KOSTEN

Toch is de gemeenteraad niet meteen akkoord gegaan met het aanbod van Zijtveld. Door een beslissing van de gemeenteraad is er de afgelopen weken meer onderzoek gedaan naar de haalbaarheid. Vooral over de financiën zijn zorgen.
Dankzij deze zorgen is de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) tegen een cultuurhuis op de Brink. "Dat gaat de gemeente opzadelen met een schuld van 20 miljoen", legt fractievoorzitter Kees Koudstaal uit. "En dat kunnen we ons gewoon niet permitteren."
Daarnaast vindt Koudstaal de plannen overbodig. "We hebben vorig jaar besloten om De Speeldoos te verbouwen, zodat daar een theater, de bibliotheek, de volksuniversiteit en café in kunnen", vertelt Koudstaal. "Dus we hebben eigenlijk al een cultuurhuis op een steenworp afstand van het centrum."
Ook op 15 januari spreekt de gemeenteraad nog over het cultuurhuis. De beslissing valt op 29 januari.
Sommige politici maken zich zorgen over de kosten van dit nog te bouwen pand.
Sommige politici maken zich zorgen over de kosten van dit nog te bouwen pand. © JeeGee Vastgoed
Discussie over nieuw cultuurhuis Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.