Veel meer gevallen wethouders in 2019

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vorig jaar zijn 126 van de 1144 wethouders in Nederland ten val gekomen om politieke redenen. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2019 dat is uitgevoerd in opdracht van tijdschrift en nieuwssite Binnenlands Bestuur. In 2018 sneuvelden 46 wethouders om politieke redenen. In 2017 waren dat er 79.
De belangrijkste reden voor het vertrek van wethouders om politieke redenen was het klappen van coalities. Dat gebeurde vorig jaar in 26 gemeenten. Als de belangrijkste verklaring voor het uiteenvallen van coalities noemt Binnenlands Bestuur de onwil en het onvermogen van de bestuurders om tot gezamenlijke afspraken te komen.
Ook in de provincie Utrecht traden in 2019 meerdere wethouders af om politieke redenen. Dat gebeurde onder meer in Wijk bij Duurstede, Montfoort, De Ronde Venen, Eemnes en Stichtse Vecht.
Er waren vorig jaar 75 wethouders in Nederland die om anderen redenen stopten. Daarbij ging het onder meer om benoemingen tot burgemeester of gedeputeerde of om een vertrek vanwege gezondheidsproblemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.